Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samarbete behövs föratt taxi ska överleva

Annons
Samarbete behövs för

att taxi ska överleva

Det finns risk att företagen i taxibranschen håller på att konkurrera ihjäl varandra.

Bättre anbudsunderlag och mer samarbete mellan företagen är lösningen.

- Vi måste hitta nya former av samverkan, säger Hans Weinehall vid Svenska Taxiförbundet.

Konkurrensen är stentuff i taxibranschen. Det ingen hemlighet att många företag dras med dålig lönsamhet, framförallt de mindre.

På tisdagen samlades ett 60-tal företrädare från taxiföretagen i mellannorrland, kommunerna, landstinget, vägverket samt länstrafikbolagen i Jämtland och Västernorrland.

I två dar ska branschen försöka närma sig varandra. Verkligen behövligt, anser de flesta.

De pressade anbuden är ett stort problem. Så billigt som möjligt är grundregeln för upphandlarna i den offentliga sektorn. Risken är stor att det går ut över servicenivån och att branschen riskerar att bli utpekad som oseriös.

- Vi vill skapa bättra upphandlingsunderlag. Kan kvalité jämföras med pris, undrar Weinehall.

Vilka mål och visioner har samhället med taxiverksamheten och kan vi se en satsning på grön taxi och säker taxi i framtiden, är andra frågeställningar.

Flera fall har uppmärksammats den sista tiden.Det handlar om taxiföretag som kör med dåliga fordon och har låg servicenivå. Det är inget som taxiförbundet försvarar.

Samarbete är viktigt, anser förbundet.

- Många företag kämpar med dålig lönsamhet och för att överleva handlar det kanske om att gå samman med konkurrenten när det gäller olika teknikinvesteringar, till exempel när man ska köpa en ny beställningscentral, fortsätter Weinehall.

En sådan kan med dagens teknik ligga långt bort från brukarorten.

- I dag är investeringarna väldigt kostsamma, säger Weinehall som hoppas att seminariet i Härnösand ventilerar många spännande frågeställningar och framtidsscenarier.

Förhoppningsvis ska det utveckla en krisutsatt bransch.

Ola Thelberg

0611-554826

ola.thelbergTaxi behöver en översyn. Därför samlades på tisdagen branschens företrädare i Härnösand för att diskutera utvecklingsfrågor. Här syns några av förgrundsfigurerna vid seminariet, fr v Hans Weinehall, Rolf Näslund Svenskt näringsliv, föreläsarna Per Kronbult och Mats Hjälm samt Christer Öhrbom från taxi Härnösand.

Foto: Eleonor Bölenius

Mer läsning

Annons