Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Saabtech varslar 15 - civilproduktionen läggs ner

Annons
Saabtech varslar 15 - civilproduktionen läggs ner

SaabTech Systems (fd Ydab) i Härnösand avvecklar sin tillverkning av civila positionssystem. Satsningen blev en flopp och därför tvingas man sparka folk.

- Det är ett misslyckande, vi var för tidigt ute på marknaden. Kunderna var inte mogna för våra produkter, säger Saabtechs vd Karl Luth efter att han lämnat det smärtsamma beskedet till personalen.

Ett besked som innebär att 15 av totalt 35 tjänster försvinner i organisationen. Det kom som en stor överraskning för personalen.

- Vi är chockade, ingen hade räknat med det här, säger en anställd som vill vara anonym.

Förändringen i Härnösand ingår i en stor omställningsprocess. Bolaget har beslutat att avveckla all civil verksamhet och i stället satsa på försvarsindustrin. Ett inriktningsbeslut som innebär att det civila flygunderhållet och verksamheten vid Kockums varv i Malmö säljs ut.

Men företaget väljer ändå att vara kvar i Härnösand som får en ny inriktning mot försvarsindustrin. Det är meningen att verksamhet från Stockholm skall flyttas upp till Härnösand.

- Vi gör det av moraliska skäl, men också därför att vi har bra personal här i Härnösand. Alternativet hade varit en nedläggning, men så långt vill vi inte gå. Vi har också ett samhällsansvar, säger Karl Luth.

Tisdagens besked innebär att ett varsel på 15 tjänster lämnats. Nu väntar MBL-förhandlingar. Saabtech betonar att man kommer att tillämpa lagen om anställningsskydd som innebär först in sist ut.

Ledningen vill inte gå in i några detaljer om vilka tjänster som blir kvar i Härnösand. Här jobbar folk med hög datakompetens, framförallt systemerare och programmerare. Snittåldern är förhållandevis låg med Härnösandsmått räknat, cirka 30 år.

- Det är en jobbig situation för oss alla. Det är beklagligt att vi måste varsla, men det är en viktig åtgärd att vi bromsar nu för att få en positiv framtid, säger Carl-Gustav Löf, platschef i Härnösand.

Under tisdagen informerade Löf och Luth kommunalrådet Ingvar Wiklund och landshövding Gerhard Larsson.

- Vi räknar med att kunna ha den nya organisationen klar inom en månad, 15 tjänster är maxgränsen. Men naturligtvis hoppas vi kunna skapa ännu fler jobb när vi börjar med den nya inriktningen, säger Löf.

Finns det en koppling till it-kraschen?

- Ja, det finns det. När vi kom in i bilden fanns det en väldigt stor tilltro till marknaden. Vi drogs med i den optimismen som då rådde. Vi hade vi en färdig produkt, men vårt problem var att marknaden inte var mogen, säger Karl Luth.

Stämningen var märkbart dämpad när Tidningen fick tillstånd att besöka verksamheten på gamla Hagrafs industriområde. Hit släpps ingen in som inte arbetar där. Lokalerna är skyddsklassade eftersom det pågår försvarsverksamhet.

- Vem kunde tro att det skulle bli så här, vi är alla lika överraskade, säger en i personalen.

För flera av dem väntar en osäker framtid och en arbetsmarknad som har punkterats. I Stockholmsområdet går it-folk arbetslösa.

- Ja, situationen har helt förändrats. I fjol fick vi tio sökande på en annons i DN, idag får vi 300, konstaterar Karl Luth.

Ola Thelberg

0611-554826

ola.thelberg@tidningen.to

Mer läsning

Annons