Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så mycket sparas till barnen

/

Knappt 400 kronor i månaden. Det är vad föräldrar i Västernorrland, i snitt, sparar till sina barn.

Stockholmsföräldrar lägger undan mest – mer än dubbelt så mycket som föräldrarna på Gotland.

Annons

Allt fler sparar till barnen, visar den undersökning bland 900 slumpvis utvalda föräldrar, som Länsförsäkringar genomfört. Jämfört med den undersökning som gjordes för tre år sedan har andelen som inte sparar alls minskat från 20 till 14 procent.

I snitt sparar föräldrar 515 kronor per barn och månad. Mest sparar stockholmarna, 693 kronor, och minst gotlänningarna, 317 kronor per barn och månad. I Västernorrland lägger föräldrar i snitt undan 391 kronor i månaden per barn vilket är en liten ökning jämfört med 2009.

– Trots oron i omvärlden har många hushåll fått mer pengar över genom de senaste årens ränte- och skattesänkningar och har därför utrymme att spara mer, säger Elisabeth Hedmark, privatekonom på Länsförsäkringar.

Hon tror att många föräldrar insett vikten av att spara till barnen, inte minst för att ungdomar kan ha svårt att hyra eller köpa bostad.

– Det kan också vara bra att spara i eget namn i stället för barnets. I samband med 18-årsdagen blir det annars fritt fram att ta ut hela sparkapitalet om det står i barnets namn, säger hon.

I snitt har ett barn under 18 år 32 658 kronor i sparat belopp och den vanligaste sparformen är fortfarande fonder.

– Många föräldrar har svarat att de inte vet hur stort barnens sparkapital är vilket tyder på att de inte kontrollerar placeringarna så ofta som de borde. Även om man tar långsiktiga placeringsbeslut är det bra att regelbundet följa upp och även byta placeringar om man inte är nöjd. När sparandet pågår under många år betyder en procentenhet mer i avkastning per år flera tusenlappar i slutänden, säger Elisabeth Hedmark.

Mer läsning

Annons