Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så gör du spöken och tårta

/

Här har du recepten till Annas fina halloweenbak.

Annons

Så enkelt gör du Annas spöken

Klubbor

Vit sockerpasta

Svart sockerpasta eller smält choklad

1. Med en kopp måttar Anna ut cirklar ur den kavlade sugarpasten. För att göra kanten lite ojämnare trycker hon lite med tummen runtom hela cirkeln.

2. En vanlig klubba trycks ner i en äggkartong. Under har Anna lagt en klutt trolldeg för att inte klubban ska svaja omkring.

3. Sugarpasten formas över klubban.

4. Anna rullar små prickar av svart sugarpaste som hon fäster med lite vatten på en pensel, men det går lika bra med smält choklad.

5. Till sist placerar hon ett spöke på varje färdig muffins med brun frosting.

Klart!

Halloweentårta

Botten: Devil food chocolatecake

2 x 20 cm bakform eller en 28 cm bakform

200 g rumstempererat smör

3 dl strösocker

1,5 tsk vaniljsocker

3 ägg

1,5 dl kakao

5 dl vetemjöl

0,5 tsk bakpulver

1,5½ tsk bikarbonat

1 tsk salt

3 dl vatten

Vispa smör, socker och vaniljsocker pösigt. Tillsätt sedan ett ägg i taget. 

Sikta därefter i de torra ingredienserna. Samt vattnet. Vispa ihop till en slät smet.  Fördela smeten lika i två smörade formar eller en stor.

Grädda i ugnen i 175 grader i ca 40 minuter.

Fyllning och glasyr: Orange cream cheese frosting

60 g rumstempererat smör

5 dl florsocker

1 tsk vaniljsocker

1 msk färskpressad apelsinsaft

rivet skal av 1 aplesin

200 g färskost (tex Philadelphiaost)

Orange hushållsfärg efter tycke (eller blanda röd och gul hushållsfärg)

Vispa kraftigt ihop smör, florsocker, vaniljsocker, saft och apelsinskal. Blanda sedan i färskosten och hushållsfärgen.

Lägg frostingen i varje lager av tårtan och bre sedan ett jämt lager runt. Ställ in tårtan kylen någon timme innan du lägger på chokladglasyren.

Toppdekoration: Chokladglasyr

120 g mörk choklad

1 msk osaltat smör

2 msk ljussirap

1,5 dl vispgrädde

Hacka chokladen fint. Lägg choklad, smör och sirapen i en skål. Koka upp grädden och häl den över chokladen. Låt stå i ca 1 min. Rör om i smeten tills du får en slät smet. Låt vila i ca 3–5 min innan du glaserar tårtan. Börja med att lägga lite av glasyren i mitten av tårtan och arbeta dig utåt med baksidan av en sked. Se till att glasyren rinner över på vissa ställen. Ta lite glasyr åt gången så blir resultatet bättre.

Chokladcupcake

125 g rumstempererat smör

2 ägg

125 g strösocker

35 g kakao

1,5 tsk bakpulver

120 ml grädde (35-40 procent)

2 tsk vaniljsocker

150 g mörkchoklad

Smält chokladen och låt den svalna.

Vispa smör och socker. Tillsätt sedan ett ägg i taget. Sikta mjölet, kakao, bakpulver och vaniljsocker i smeten. Fördela smeten i cupcakesformar. Grädda i 160 grader i ca 25 min.

Orange cream cheese frosting:

60 g rumstempererat smör

5 dl florsocker

1 tsk vaniljsocker

1 msk färskpressad apelsinsaft

rivet skal av 1 aplesin

200 g färskost (tex Philadelphiaost)

Vispa kraftigt ihop smör, florsocker, vaniljsocker, saft och apelsinskal. Blanda sedan i färskosten. Bred eller spritsa frostingen på cupcakesen. Ställ in i kylen någon timme innan du serverar. Dekorera på valfritt sätt, exempelvis med spöken.

Spökiga sugar cookies

575 g rumstempererat smör

4,75 dl socker

2 stora ägg

frön från en vaniljstång eller 3 tsk äkta vaniljsocker

12 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 tsk salt

Vispa smör och socker tillsammans i en skål på medelhög hastighet. Blanda noga i ca 1 minut.

Skrapa ner smeten från kanterna. Blanda långsamt i ett ägg i taget. Se till att all smet blandas.

Skär ett snitt i vaniljstången och skrapa ur fröna. Blanda fröna med ca 1 msk socker på en skärbrada och arbeta samman till en pasta. Arbeta in vaniljpastan i degen. 

Blanda de torra ingredienserna och sikta. Lägg i mjölblandningen i bunken. Blanda ihop smeten på låg hasighet.

Tips: lägg över en bakhandduk så inte mjölet smiter ut.

Överblanda inte smeten för då kan kakorna bli torra. 

Sätt degen i kylskåpet i minst en timme. Kavla ut till önskad tjocklek. Tryck ut med de figurer du vill ha. Förvara degen som du inte använder i kylskåpet. Kakorna kommer då att hålla formen bättre när de gräddas. 

Grädda kakorna i 175 grader i ca 8-12 minuter tills de är gyllenbruna. Gräddningstiden är olika beroende på storleken på din kaka. 

Dekorera med florsockerglasyr.

Kardemummabullar

Cirka 35 stora

Raskdeg:

50 g jäst

5 dl mjölk

0,75 dl strösocker

4 dl vetemjöl

Lös jästen i mjölken. Rör ner mjöl och socker. Låt stå i ca 30 min.

Bortgörning:

Raskdeg

13 dl vetemjöl

0,75 dl vit sirap

0,5 dl strösocker

1,5 msk kardemumma

200 gr rumstempererat smör

1 äggula

1 tsk salt

Blanda i alla ingredienserna i raskdegen. Kör bortgörningen i hushållsassistenten i 20 min. Låt sedan degen vila i 40 min.

Så enkelt gör du Annas spöken

1. Med en kopp måttar Anna ut cirklar ur den kavlade sugarpasten. För att göra kanten lite ojämnare trycker hon lite med tummen runtom hela cirkeln.

2. En vanlig klubba trycks ner i en äggkartong. Under har Anna lagt en klutt trolldeg för att inte klubban ska svaja omkring.

3. Sugarpasten formas över klubban.

4. Anna rullar små prickar av svart sugarpaste som hon fäster med lite vatten på en pensel, men det går lika bra med smält choklad.

5. Till sist placerar hon ett spöke på varje färdig muffins med brun frosting. Klart!

Halloweentårta

Botten: Devil food chocolatecake

2 x 20 cm bakform eller en 28 cm bakform

200 g rumstempererat smör

3 dl strösocker

1,5 tsk vaniljsocker

3 ägg

1,5 dl kakao

5 dl vetemjöl

0,5 tsk bakpulver

1,5½ tsk bikarbonat

1 tsk salt

3 dl vatten

Vispa smör, socker och vaniljsocker pösigt. Tillsätt sedan ett ägg i taget. 

Sikta därefter i de torra ingredienserna. Samt vattnet. Vispa ihop till en slät smet.  Fördela smeten lika i två smörade formar eller en stor.

Grädda i ugnen i 175 grader i ca 40 minuter.

Fyllning och glasyr: Orange cream cheese frosting

60 g rumstempererat smör

5 dl florsocker

1 tsk vaniljsocker

1 msk färskpressad apelsinsaft

rivet skal av 1 aplesin

200 g färskost (tex Philadelphiaost)

Orange hushållsfärg efter tycke (eller blanda röd och gul hushållsfärg)

Vispa kraftigt ihop smör, florsocker, vaniljsocker, saft och apelsinskal. Blanda sedan i färskosten och hushållsfärgen.

Lägg frostingen i varje lager av tårtan och bre sedan ett jämt lager runt. Ställ in tårtan kylen någon timme innan du lägger på chokladglasyren.

Toppdekoration: Chokladglasyr

120 g mörk choklad

1 msk osaltat smör

2 msk ljussirap

1,5 dl vispgrädde

Hacka chokladen fint. Lägg choklad, smör och sirapen i en skål. Koka upp grädden och häl den över chokladen. Låt stå i ca 1 min. Rör om i smeten tills du får en slät smet. Låt vila i ca 3–5 min innan du glaserar tårtan. Börja med att lägga lite av glasyren i mitten av tårtan och arbeta dig utåt med baksidan av en sked. Se till att glasyren rinner över på vissa ställen. Ta lite glasyr åt gången så blir resultatet bättre.

Chokladcupcake

125 g rumstempererat smör

2 ägg

125 g strösocker

35 g kakao

1,5 tsk bakpulver

120 ml grädde (35-40 procent)

2 tsk vaniljsocker

150 g mörkchoklad

Smält chokladen och låt den svalna.

Vispa smör och socker. Tillsätt sedan ett ägg i taget. Sikta mjölet, kakao, bakpulver och vaniljsocker i smeten. Fördela smeten i cupcakesformar. Grädda i 160 grader i ca 25 min.

Orange cream cheese frosting:

60 g rumstempererat smör

5 dl florsocker

1 tsk vaniljsocker

1 msk färskpressad apelsinsaft

rivet skal av 1 aplesin

200 g färskost (tex Philadelphiaost)

Vispa kraftigt ihop smör, florsocker, vaniljsocker, saft och apelsinskal. Blanda sedan i färskosten. Bred eller spritsa frostingen på cupcakesen. Ställ in i kylen någon timme innan du serverar. Dekorera på valfritt sätt, exempelvis med spöken.

Spöken:

Klubbor

Vit sockerpasta

Svart sockerpasta eller smält choklad

Spökiga sugar cookies

575 g rumstempererat smör

4,75 dl socker

2 stora ägg

frön från en vaniljstång eller 3 tsk äkta vaniljsocker

12 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 tsk salt

Vispa smör och socker tillsammans i en skål på medelhög hastighet. Blanda noga i ca 1 minut.

Skrapa ner smeten från kanterna. Blanda långsamt i ett ägg i taget. Se till att all smet blandas.

Skär ett snitt i vaniljstången och skrapa ur fröna. Blanda fröna med ca 1 msk socker på en skärbrada och arbeta samman till en pasta. Arbeta in vaniljpastan i degen. 

Blanda de torra ingredienserna och sikta. Lägg i mjölblandningen i bunken. Blanda ihop smeten på låg hasighet.

Tips: lägg över en bakhandduk så inte mjölet smiter ut.

Överblanda inte smeten för då kan kakorna bli torra. 

Sätt degen i kylskåpet i minst en timme. Kavla ut till önskad tjocklek. Tryck ut med de figurer du vill ha. Förvara degen som du inte använder i kylskåpet. Kakorna kommer då att hålla formen bättre när de gräddas. 

Grädda kakorna i 175 grader i ca 8-12 minuter tills de är gyllenbruna. Gräddningstiden är olika beroende på storleken på din kaka. 

Dekorera med florsockerglasyr.

Kardemummabullar

Cirka 35 stora

Raskdeg:

50 g jäst

5 dl mjölk

0,75 dl strösocker

4 dl vetemjöl

Lös jästen i mjölken. Rör ner mjöl och socker. Låt stå i ca 30 min.

Bortgörning:

Raskdeg

13 dl vetemjöl

0,75 dl vit sirap

0,5 dl strösocker

1,5 msk kardemumma

200 gr rumstempererat smör

1 äggula

1 tsk salt

Blanda i alla ingredienserna i raskdegen. Kör bortgörningen i hushållsassistenten i 20 min. Låt sedan degen vila i 40 min.

Fyllning:

250 g rumstempererat smör

1,5 dl strösocker

2 msk kardemumma

knappt 1 dl vetemjöl

Vispa ihop till en smet. Dela vetedegen i två delar och kavla ut varje del till en 0,5 cm tjock rektangel. Bred på fyllningen och vik ihop degen med ett treslag. Skär 1,5 cm remsor och knyt ihop till en knut. Låt knutarna jäsa till dubbel storlek.

Pensla med ägg och strö över råsocker och grovmald kardemumma.

Grädda i 200 grader cirka 10 minuter.

Mer läsning

Annons