Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rusning till julborden

/
  • December är årets roligaste månad på jobbet, menar Jonatan Norberg på St Petri logen i Härnösand. Det är gemytligt och trevligt. Både gäster och personal trivs.
  • Myregården i Resele har redan i det närmaste fullbokat på sina julbord.

Skuldkris och annalkande lågkonjunktur till trots - julbordet vill inte västernorrlänningarna avstå från.

Bokningsläget är ungefär lika bra som ifjol svarar merparten av de restauranger som allehanda.se varit i kontakt med.

Annons

– Vi har gott om bokningar. Det ser bra ut, konstaterar Jonatan Norberg som driver St Petri logens restaurang i Härnösand.

Tiden innan årets första julbords dukning är hektisk. Det är full rush i både kök och serveringsdel för att hinna med. En nyhet för året är att man satsar på ett ökat inslag av lokalproducerat.

– Men sen brukar alla bitar falla på sin plats, det är gemytligt och trevligt. Både personal och gäster trivs. Julmånaden är kanske årets roligaste på jobbet, säger Jonatan Norberg.

Julborden omsätter årligen cirka 2 miljarder kronor i Sverige vilket gör december till en av årets bästa och viktigaste restaurangmånader. För många restaurangföretagare innebär december och julborden skillnaden mellan vinst och förlust.

St Petri logen har premiär på julbordet måndag 3 december. Sen kör man på varje dag, förutom söndagar, fram till den 21 december.

Spjutegården satsar på ett traditionellt julbord med start 7 december där inget av julens alla läckerheter saknas. Ägaren Mats Forsström berättar att bokningsläget just nu pekar mot en liten ökning jämfört med tidigare år.

– Trots att vi inte kommit igång med marknadsföringen har vi redan runt 600 bokningar, säger han.

Går julbordet dåligt så märks det direkt i resturangens kassa.

– Årets viktigaste månad, det ska inte förnekas. Jag och min kompanjon jobbar 15-16 timmar om dygnet för att få det att gå ihop. Trots det tar vi in extrapersonal när det är toppar. Efteråt brukar vi alltid bli sjuka av utmattning, säger han.

Myregården i Resele räknar med fullt tryck från 29 november till sista dukningen 17 december. Torbjörn Hansson, som driver stället tillsammans med fru Ann-Christin, har redan i det närmaste fullbokat.

– Vi gör det mesta själva i restaurangen så det är fullt upp hela månaden, säger Torbjörn Hansson.


Läs även: "Klottrare kan höja biljettpriserna på Ådals- och Botniabanan".

Lågkonjunkturen har heller inte börjat märkas i Kramfors. Hotell Kramm, som hade premiär på sitt julbord redan i går kväll, är nöjda med bokningsläget som ligger på ungefär samma nivå som förra året. Vissa datum är redan fullbokade.

– Vi satsar på ett traditionellt julbord, men har satsat lite extra på underhållningen, berättar Caroline Nilsson.

Björkudden serverar sitt julbord ända fram till julafton. I år ligger tonvikten på vilt och fisk.

– Det blir älg och hjort och mycket inläggningar, säger Eva Kivilompolo, som berättar att det är lika många bokningar till årets julbord som till förra året.

En liten minskning har däremot Kristoffer Brantefalk på Hamnkrogen kunnat notera veckorna innan december.

– Det är inte samma tryck som ifjol. Visst märks det att det är sämre tider. Företag och privatpersoner väntar in i det längsta med att boka. Men vi tror ändå på en hyfsad månad.

Restaurang Nipan i Sollefteå lockar med distriktets billigaste julbord och har inte märkt av någon minskad efterfrågan. Julbordet serveras ända fram till julafton, en av årets mest bokade dagar. Förra året serverade man 520 gäster på själva julafton.

– Nej, det är samma tryck som det alltid brukar vara, säger Teddy Rosenlöv på Restaurang Nipan.

Gålsjö Bruk kryddar julbordsätandet med glöggprovning för den som vill. Bokningarna ligger på samma nivå som tidigare år.

– Vi brukar ligga på runt 1000 julbordsgäster varje år och att döma av intresset så här långt lär vi nog hamna där i år också, säger Katarina Molitor Sjöberg.

Mer läsning

Annons