Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riksanstalten blir hotell

/

Härnösand får ett nytt hotell. Nu står det helt klart att gamla riksanstalten kommer att byggas om till ett hotell.

– Vi räknar med att kunna starta upp verksamheten nästa år, säger Rickard Liu i fastighetsbolaget Ekebydalsborgen AB med adress Djursholm i Stockholm.

Annons

Bolaget köpte fängelset tidigare i höst och har tillträde till fastigheten den 2 januari. Tanken är att man förutom hotell också ska bedriva vandrarhem efter ett koncept som finns i Karlstad, Västervik och Långholmen i Stockholm.

– Vi har framförallt tittat på Västervik och Karlstad som tidigare fungerade som fängelse och påminner mycket om Härnösand när det gäller arkitektur och storlek. Båda ställena drivs med framgång, i fjol fick Karlstads gamla fängelsehotell en utmärkelse som ett av landets bästa hotell, säger Richard Liu.

Han vill inte gå in i närmare detaljer om planerna eftersom köpet är så nytt.

– Så mycket kan jag säga att det kommer att bli en uppfräschning. Det är en vacker byggnad och det blir en utmaning att göra det så bra som möjligt. Har du någon bra idé? säger han.

Byggnaden har tjänat som fängelse sedan 1862 fram till 2010. Fängelset i Härnösand hade sitt ursprung i den stora fängelsereform som beslutades av riksdagen 1841. Landets länsfängelser skulle byggas om och förses med celler. Härnösandsfängelset var det första av typen "cellfängelser" som senare byggdes i Karlstad, Västervik och Kalmar.

Ekebydalsborgen AB äger också den gamla öppna anstalten i Viskan i Medelpad. Där bedriver Richard Liu odling av den mycket populära asiatiska shiitakesvampen, den näst mest efterfrågade efter champinjon. Bolaget förvaltar också ett antal andra fastigheter runt om i landet.

Samtidigt jobbar Härnösands kommun med planerna på ett hotell bredvid simhallen.

– Det här beskedet påverkar inte oss i nuläget, vi jobbar med vårt projekt, säger kommunalrådet Fred Nilsson (S)

– Om det betyder något i nästa steg då det gäller att hitta en finansiär som vill satsa i Härnösand är det svårt att säga något om i nuläget. För Härnösand är det ett positivt besked att det äntligen händer något med det gamla fängelset, säger han.

Mer läsning

Annons