Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politikerna som hoppade av

/

Avhoppen från politiska uppdrag i de tre Ådalskommunerna under 2008 var liksom året dessförinnan många. I Härnösand ökade antalet avhopp där bland annat fem förtroendevalda lämnade sina platser som ordinarie ledamöter i kommunfullmäktige.

Annons

Att sammansättningen i fullmäktige och nämnder ändras en del under den fyra år långa mandatperioden är både naturligt och förklarligt.

Flytt från hemkommunen, byte av jobb, sjukdom och dödsfall är några förklaringar till varför förtroendevalda hoppar av helt eller avsäger sig vissa av sina uppdrag.

I Härnösand har förändringarna varit betydligt fler i år än under 2007. Bland annat lämnade fem ordinarie ledamöter i kommunfullmäktige, varav två representanter från sjukvårdspartiet, sina uppdrag.

– Tyvärr är det lite väl många avhopp. Och det som är alarmerande är att det ofta är de unga som lämnar men det är samtidigt ett generellt problem i hela Sverige, säger Sven-Åke Vest (fp), ordförande i Härnösands kommunfullmäktige.

Att unga politiskt aktiva människor lämnar sina uppdrag hänger ofta samman med att de flyttar för studier på annan ort. Andra kanske har alltför högt ställda förväntningar när de går in i det politiska livet.

– Sedan märker man att det tar lång tid att förändra och upplever det därmed som om processen är alltför trög. Det är bekymmersamt eftersom det vore bedrövligt om politiken bara sköttes av pensionärer, säger Vest.

Mer läsning

Annons