Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisprofessor kritisk mot Brattås

/
  • Dåvarande spaningsledaren Börje Öhman får kritik av hur startskedet av Brattåsutredningen sköttes.
  • Polisprofessor Leif GW Persson anser att flera misstag gjordes under Brattåsutredningens början.

Polisprofessor Leif GW Persson är mycket kritisk till hur utredningen om dubbelmorden i Brattås sköttes i startskedet 2005. Tor Öberg och Gerd Viklund mördades på gården utanför Härnösand 31 maj. Ännu har inte dubbelmorden blivit lösta.

Annons

– Vi vet att spaningsledare undanhöll information om fallet i initialskedet. Och hur ska man kunna lösa ett mord om inte utredarna får tillgång till all information, säger Gabriella Moberg Piluso, Leif GW Perssons assistent sedan många år.

Polisprofessorn går i tisdagens Aftonbladet ut med skarp kritik mot dåvarande spaningsledaren Börje Öhman och förre Thomas Quick-utredaren Seppo Penttinen hur de skött utredningen.

– Det är mycket enkla och konkreta misstag som de har begått, som varit till stor skada för utredningen. Det återstår att se om de kan rättas till, men det är i varje fall värt ett försök, säger Leif GW Persson till Aftonbladet.

Han har engagerat sig i fallet med Brattås-morden och tagit upp det i sina tv-program. Leif GW Persson har tidigare sagt att han tror att det går att lösa dubbelmorden i Brattås.

Nu är länskrim i Västernorrland på väg att ta över utredningen som omfattar flera tusen sidor från Härnösandspolisen. Och det är just dåvarande länskrim som får den starka kritiken från Leif GW Persson.

– Det finns ingen kritik mot hur polisen i Härnösand skött utredningen, säger Gabriella Moberg Piluso.

Jan-Ola Nordin som har varit ansvarig för utredningen hos Härnösandspolisen tycker det är bra att Riksmordkommisionen tar sig an fallet igen.

– De var ju här och hjälpte till när morden inträffat, men när Hagamannen i Umeå dök blev de tvungna att flytta resurserna dit. Vi var bra på gång med utredningen då, säger Jan-Ola Nordin.

Nu finns Riksmordkommissionen på plats i Västernorrland för att läsa in sig på fallet. I början av veckan befann sig Riksmordkommisionen i Härnösand och Brattås. Nu kommer deras specialister bland annat att titta över telefontrafiken i området för att se om det går att hitta någon eller några misstänkta den vägen eller som matchas mot personer som redan finns i utredningen.

Kritiserade Börje Öhman är bortrest på semester och kunde inte nås för kommentar. Seppo Penttinen har avböjt att kommentera.

Annica Odelind, informatör hos polisen i Västernorrland.

– Ansvariga på länskrim har inga kommentarer utan säger att det här är något som får stå för Leif GW Persson.

Mer läsning

Annons