Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pojkar döms för sexbrott

Två pojkar i 18-årsåldern döms för våldtäkt respektive sexuellt tvång efter att ha våldfört sig på en flicka under en efterfest i Härnösand.

Annons

Den äldre av pojkarna, pojke A, är från länet medan den yngre, pojke B, kommer från ett grannlän. Ingen av dem var myndig när brottet begicks i slutet av januari.

Den tonåriga flickan mötte då för första gången de bägge pojkarna på en fest hos en gemensam kompis i Härnösand. Festen var stökig med många berusade ungdomar och bostadsinnehavaren tvingades ringa polisen vid ett tillfälle.

Framåt natten avslutades festen. Kvar var bara bostadsinnehavaren, flickan och de bägge pojkarna. Ingen av dem nykter.

Flickan uppger att hon somnat nere och sedan burits upp till ett sovrum på övervåningen. När hon vaknade till nästa gång låg pojke A och pojke B på varsin sida om henne och tafsade på henne. Även bostadsinnehavaren fanns i rummet.

Flickan säger att hon fick panik och vred och vände på sig för att visa att hon inte ville, hon försökte även slå bort händerna. Hon tänkte dock inte på att skrika. Först efter att övergreppen pågått 20–30 minuter tog sig flickan därifrån och gick på toaletten där hon ringde en vän. Sedan blev hon arg, gick tillbaka till sovrummet och skrek och sparkande mot pojkarna som lämnade bostaden.

De bägge pojkarna å sin sida uppger att de somnade allihop i samma rum. De vaknade av att flickan skrek och sparkade omkring sig och körde ut dem. Varför visste de inte. Bägge förnekar brott.

Några dagar efter våldtäkten fick flickan ett facebookmeddelande från pojke A:s konto där han ber om förlåtelse för den "dumma grejjen". Han nekar dock till att ha skrivit meddelandet.

Pojke B skickade också ett liknande meddelande men uppger att han bad om förlåtelse för en puss tidigare under festkvällen.

Tingsrätten bedömer dock flickan som trovärdig, hennes berättelse är lång och logisk och stöds av hela utredningen. Vittnen har berättat om reaktioner hos flickan som är typiska för offer för sexualbrott, till exempel att hon mått mycket dåligt.

Pojke A döms för våldtäkt, ett brott med straffvärdet två års fängelse. På grund av sin låga ålder döms han dock till fem månaders sluten ungdomsvård. Han ska också betala skadestånd till flickan på 52 400 kronor.

Pojke B döms för sexuellt tvång till ungdomstjänst i 60 timmar, samt att betala skadestånd på 27 400 kronor.

Mer läsning

Annons