Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pellets från Härnösand värmer Sundsvall

/
  • Stefan Rönnqvist, marknadsdirektör på SCA Energy, ser positivt på att pellets från Bio Norr ersätter oljan.

SCA investerar 380 miljoner kronor för att kunna använda pellets till att värma upp Sundsvall och Östrandsfabriken. Leverantör kommer Bio Norr i Härnösand att vara.

Annons

– Det är helt nytt projekt och vi räknar med att köra i gång i november 2013, säger Stefan Rönnqvist, marknadsdirektör på SCA Energy dit Bio Norr hör.

Det är en stor miljöinvestering. Enligt beräkningar kommer nästan 30 000 kubikmeter olja att ersättas av bioenergi.

– I och för sig varierar oljeförbrukningen, bland annat beroende på kylan, men det är positivt att det blir en stor del som blir miljövänligare, säger Stefan Rönnqvist.

30 000 ton olja motsvarar 60 000 ton pellets och det är Bio Norr som ska leverera. Redan idag producerar Bio Norr pellets som används för att minska oljeberoendet för SCA. I fortsättningen kommer det att handla om en volym på 100 000 pellets per år.

Det blir en stor del av årskapaciteten hos Bio Norr. Nu producerar Härnösand 160 000 ton pellets per år medan enheten i Stugun, Jämtland, svarar för 20 000 ton.

Förutom SCA är en stor del av Bio Norrs kunder fastighetsägare och villaägare som eldar med pellets.

SCA och Sundsvalls energi har under lång tid haft ett samarbete. I det här projektet kommer två bränslepannor i Östrandsfabriken att byggas om för att kunna eldas med pellets. Sedan kommer Sundsvalls energi att anslutas och energi därifrån fördelas ut genom fjärrvärmenätet. Även Östrandsfabriken kommer att anslutas till nätet.

Bio Norr bidrar även i Härnösand. Spillvärme från produktionen vid pelletsfabriken och pellets används i Kraftvärmeverket som värmer fjärrvärmenätet i Härnösand.

Bio Norr i Härnösand sysselsätter idag 26 personer och i Stugun jobbar sex personer.

Mer läsning

Annons