Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

P-skiva ska lösa problemmed parkering i centrum

Annons
P-skiva ska lösa problem

med parkering i centrum

härnösand

Nu ser det ut som parkeringsproblemen i Härnösand kan få en lösning. Nämligen P-skiva.

På så sätt kan man ge en service med gratis parkering. Samtidigt som man kan begränsa långtidsparkering i Härnösand.

Bakom förslaget om P-skiva står bland annat Härnösands turism, Härnösands köpmannaförening, Härnösands handelsförening och Härnösands krögarförening.

Föreningarna är inte nöjda med hur läget ser ut idag. Nu har vi fri parkering på lördagarna och alla dagar under sommaren. Övrig tid får man betala för att parkera. Det är bra parkeringsplatser på Kronholmen som är gratis under vardagarna.

Mikael Kalling i Härnösands Köpmannaförening liksom de övriga föreningarna är kritiska till detta.

- Avgiftsbelagda p-platser är inte bra för vår konkurrenskraft gentemot andra städer, köpcentrum och stormarknader som till exempel Birsta.

På andra håll använder man gratis parkeringsplatser i annonser vilket enligt Kalling med flera är ett bra konkurrensmedel.

Föreningarna har också konstaterat att parkeringen på Mellanholmen numera mer eller mindre ligger öde sedan man införde avgift.

Föreningarna har tillsammans med Jessica Larsson tagit reda på hur andra orter sköter sina centrumparkringar. Och många kommuner har gratis parkering eller p-skiva eftersom gratisparkeringen betyder mycket pengar för butiksnäringen.

Det förslag som nu läggs av de olika företagarföreningarna och turistföreningen är att man skall införa gratis parkering året runt med p-skiva. För de allra bästa lägen kan man tänka sig en kortare parkeringstid till exempel en halvtimma eller 15 minuter.

Området närmast gångbron på Mellanholmen vill man ha gratis i två timmar med P-skiva medan på övriga Mellanholmen ha helt gratis parkering.

P-skiva ska gå och hämtas i butiker eller i turistbyrån och den ska kunna finansieras med reklam.

Förslaget innebär att även om parkeringen blir gratis så måste parkeringarna kontrolleras

Jan Sundén får enligt förslagen en ny titel - parkeringsvärd.

Föreningarna är övertygade om att de pengar som kommunen förlorar på uteblivna parkeringsavgifter ändå blir en vinst för Härnösand genom bland annat att fler inköp görs i staden.

lennart lundberg

0611 - 55 48 53

lennart.lundberg@tidningen.to

Mer läsning

Annons