Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oskygga lodjur på Härnön- tre "katter" vid husknuten

Annons
Oskygga lodjur på Härnön

- tre "katter" vid husknuten

Lodjuren på Härnön blir allt mer oskygga.

Rådjur jagas och dödas ogenerat mitt bland husen. Dygnsrytmen tycks också ibland ha kommit i olag. På tisdagsmorgonen vandrade till exempel inte mindre än tre lodjur förbi Mait och och Arne Frölanders hus vid Södersundsvägen på Härnön.

Morgonen därpå hittade en kvinna som var ute och rastade sin hund i närheten av Frölanders tomt ett delvis uppätet rådjur.

- Det är rätt många rådjur som brukar springa omkring här, berättar Mait Frölander. Uppenbarligen är det ett av dessa som fallit offer för lodjuren.

Tydliga spår visar att lodjuren passerat makarna Frölanders boningshus på bara någon meters avstånd.

Vid Vangstagatan har två rådjur dödats av lodjur de senaste dagarna.

En fastighetsägare i området berättar att sex rådjur regelbundet brukar äta lökar och frön från fågelbordet. Plötsligt var det bara fem rådjur i flocken. En granne med hund hittade kort därefter kroppen av ett till hälften uppätet lodjur i Kapellsbacken.

Ett annat rådjur slogs inne på tomten hos en fastighetsägare i närheten. Det blev en kort kamp som lodjuret givetvis "vann". Jakten blev så bullrande att fastighetsägaren vaknade och kunde konstatera att klockan var omkring fyra på morgonen.

Lodjur betraktas oftast som de djupa skogarnas skygga vilt. Förr var det mest bara jägare och skogsmänniskor som någon gång kunde få se en skymt av de stora kattorna.

Nu har lodjuren lagt om livsstil och håller till i människornas närhet.

Lodjuren är aktiva på nätterna. På dagarna ligger de som regel på någon skyddad plats med god utsikt efter eventuella förföljare. I skymningen ger sig lodjuren ut på jakt. De är sedan aktiva fram emot midnatt. Ofta vilar de då en eller ett par timmar. Därefter är de igång igen några timmar innan det är tid för att söka rätt på daglegan.

Lodjurens brunst inträffar i mars eller början av april. Honan stöter då ifrån sig fjolårsungarna som får försöka klara sig på egen hand.

Det finns dock uppgifter om att honorna lägger upp förråd så att ungarna har något att äta medan brunsten pågår. sedan brunsten avslutats kan honan ta kontakt med sina ungar på nytt för att leva ihop ytterligare en tid.

Lodjuren har rykte om sig att vara mycket regelbundna i sina vandringar. De återkommer därför med jämna mellanrum till samma platser.

En teori är att de tre lodjur som sågs på tisdagseftermiddagen hos Mait och Arne Frölander är en hona med två ungar. Stämmer det kan det bli så att ungarna snart får klara sig själva.

uno gradin

0611/ 554822

uno.gradin@tidningen.to

Mer läsning

Annons