Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ordnar konstlotteri till förmån för palestinska kvinnor

Annons
Ordnar konstlotteri till förmån för palestinska kvinnor

25000 kronor oavkortat till en palestinsk kvinnoorganisation som startar ett kvinnocenter i Tulkarem.

Härnösandskonstnären Gunnel Oldenmark satt och grunnade på tåget tillbaka från Stockholm, där hon deltagit i ett stort seminarium för Palestina.

- Vad kan jag göra? Jo, ett konstlotteri där Härnösandskonstnärer skänker tavlor. Responsen blev jättebra från konstnärerna och nu i dag, lördag, har vi vernissage i Konsthallen, berättar Gunnel Oldenmark som hängde tavlor i går tillsammans med kollegan Lisa W Carlsson.

Bakom konstlotteriet står organisationerna Kvinnor för Fred och Kvinnor i Svenska Kyrkan. Lottförsäljare kommer att synas här och där, bland annat varje lördag på torget någon månad framåt.

Gunnel Oldenmark har ett stort kontaktnät i Palestina och även goda kontakter med den judiska kvinnorörelsen i Israel. Situationen är, som vi alla vet, extremt blodig i dag på Västbanken. För några dagar sedan samlades Kvinnor i Svenska kyrkan till årsmöte i Uppsala och skrev då ett öppet brev till Kvinnor i Palestina, Israel och USA (i praktiken deras många organisationer). "Kvinnor i Palestina! Vi har hört era rop från Jenin, från Nablus, från Ramallah... vi ber att Gud ska ge er kraft att fortsätta kämpa för ett slut på ockupationen och för ett liv i värdighet i ert samhälle...Kvinnor i Israel! Även ni är offer för våld, trängda mellan å ena sidan rädsla för självmordsbombare och å andra sidan för en regering med partier som förespråkar etnisk rensning...Kvinnor i USA! Låt oss som systrar förena oss med vår broder generalsekreteraren Kofi Annan i hans vädjan om en FN-ledd fredsstyrka till Israel och Palestina..."

PWWSD (Palestinian Working Women for Social Development) har sin bas i Ramallah men kommer nu med Kvinna till Kvinnas hjälp att starta ett kvinnocenter i Tulkarem, där kvinnor får hjälp till psykiskt och socialt stöd. Det är alltså till just detta kvinnocenter som hela behållningen av Härnösandslotteriet går, 25000 kronor blir det om alla lotter säljs.

- Jag ringde ner till Mari Mörth vid Kvinna till Kvinna i Jerusalem och berättade om lotteriet och fick sedan höra hur fantastiskt de tyckte det var att kvinnor uppe i Norrland i Sverige ville hjälpa till, berättar Gunnel Oldenmark som noterar ett stort engagemang för Palestina just nu.

- Under Fem i tolv gick vi runt med bössor, för Lutherhjälpens katastrofinsamling till Palestina, och fick på kort stund ihop 8000 kronor.

Lars Landström

Mer läsning

Annons