Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Opus tar över bilprovningen

/
  • Svensk Bilprovning har blivit Opus Bilprovning. Sedan en dryg månad tillbaka är stationerna i Härnösand och Sollefteå i privat ägo.

Svensk Bilprovning? Glöm det. I fortsättningen är det till Opus Bilprovning du skall åka när det är dags för den årliga hälsokontrollen på bilen i Härnösand och Sollefteå.

Annons

Sedan en dryg månad tillbaka är stationerna i Härnösand och Sollefteå i privat ägo.

- Men bilägarna kan vara lugna. Allt är precis som vanligt. Och personalen är densamma som förut, säger Mats Lundgren, teamledare på stationen i Härnösand.

Privatägda Opus Group har tagit över bilprovningen i Härnösand och Sollefteå. Stationerna i Kramfors och Örnsköldsvik är däremot fortfarande kvar i statligt ägo.

Marknaden för fordonsbesiktningar omreglerades den 1 juli 2010, och Bilprovningens monopol på fordonsbesiktningar upphörde. Beslutet att sälja av delar av stationsnätet togs i januari. Och i somras blev det klart att Opus Group köper 70 bilprovningar i nordöstra Sverige. Samtidigt ändrades varumärket till Opus Bilprovning.

För personalen på stationerna i Härnösand och Sollefteå har förändringen inte inneburit några försämringar. Personalstyrkan är intakt och bilägare behöver inte oroa sig för att kallelsen till den årliga besiktningen av kärran skall utebli. Allt är precis som det varit.

- Vi upplever det lite som en nystart. Känslan är att Opus vill satsa. Vi har fått nya arbetskläder och utbildningstillfällena är fler, understryker Mats Lundgren.

Stationen i Härnösand tar emot mellan 75 och 100 fordon dagligen. Cirka 30 procent av dessa underkänns och kallas till en ny besiktning. Ofta handlar det om mindre fel som lätt kan åtgärdas, vanligast är att belysningen inte är okej.

Den fruktade kulhammaren ligger fortfarande outnyttjad i instrumenthyllan när personalen synar en Volkswagen av senare årsmodell. Efter den avslutande provturen har fordonet befunnits i gott skick och bilägaren kan andas ut.

- Rent generellt är den svenska bilparken i gott skick, mycket bättre än för 20 år sedan, säger Mats Lundgren.

Opus är ett svenskt företag som grundades 1990 och har i dag ett huvudkontor i Göteborg, tio regionalkontor i USA och 320 anställda globalt. Förhoppningen är att förvärvet skall leda till att omsättningen fördubblas, från 430 miljoner kronor 2011 till 960 miljoner kronor.

De nya ägarna har inga planer på att förändra verksamheten eller att minska på personalen.

Mer läsning

Annons