Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt steg mot förbifartsom går utanför Härnösand

Annons
Nytt steg mot förbifart

som går utanför Härnösand

Nu ökar möjligheten att det blir en förbifart utanför Härnösand. En förstudie är framtagen som rekommenderar en vägutredning om en förbifart. Och på torsdagskvällen presenterades utredningen för allmänheten i länsmuseets hörsal.

Bakom utredningen står landskapsarkitekten Tomas Andersson från Gävle som gjort förstudien på uppdrag av projektledarna Knut Henriksson och Maria Svahn från Vägverket region mitt i Härnösand.

Gamla utredningar från mitten av sjuttiotalet har plockats fram och dammats av. Men man måste börja från början även om denna utredning kan göra viss nytta.

- Den visar på att på 12 kilometer ombyggd väg så kan man spara sex kilometer. Det är oerhört lönsamt, säger Knut Henriksson.

Den nya förbifarten skall enligt förstudien gå mellan Kittjärn och Överdal. Någon vägsträckning har man ännu inte tittat på.

- Det kommer i utredningen och vi hoppas att utredningen kommer med i den planering som presenteras nästa år, säger Knut Henriksson.

Även Planarkitekten ser många fördelar med en förbifart väster om Härnösand.

- En förbifart i kombination med vissa miljöåtgärder ger stor nytta. Bland annat blir det bättre framkomlighet för förbifartstrafiken, säger Tomas Andersson.

I förstudien har man bland annat tittat på trafikmängderna. Och undersökningen visar på att det passerar cirka 1 550 långtradare genom Härnösand varje dygn.

- Vi har också sett att cirka 800 av dessa har inget ärende vare sig i Härnösand eller i Älandsbro.

Härnösands kommun håller nu kontakt med Vägverket i sin planering. Men kommunens har i sin vision för 2006 med att E 4 även i fortsättningen ska dras genom Härnösand. Någon påverkan av från skrivningen finns inte med i Vägverkets planer.

Många av de femtiotalet besökarna hade hoppats att få någon besked om hur den eventuella förbifartens sträckning skulle se ut. Men några sådana besked vill man inte komma med. Men troligtvis kommer den inte bara gå väster om Härnösand utan också väster om Älandsbro.

- Försvinner både vägen och järnvägen så kan Älandsbro breda ut sig mot Älandsfjärden vilket måste vara bra.

Enligt Tomas Andersson påverkas en stad som Härnösand väldigt lite av en förbifart. Men det finns enskilda företagare som bensinmackar, kioskägare och innehavare av restauranger som vänder sig till trafikanter kan få vissa problem.

- Men då finns det en möjlighet att etablera sig vid den nya sträckningen.

Även om Vägverket står fast vid planerna på en förbifart föreslår Tomas Andersson i förstudien att man skall sätta upp mitträcke på den olycksdrabbade sträckan Kittjärn-Fröland oavsett om det blir en förbifart eller inte.

lennart lundberg

0611 - 55 48 53

lennart.lundberg@tidningen.to

Mer läsning

Annons