Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nyår en mardröm för hunden

/
  • Fullt upp på veterinärmottagningen. Många hundägare hör av sig till Kicki Östensson med frågor hur de skall linda sina hundars lidanden på nyårsafton. Rottweilern Tex, 6 år, brukar dock inte ha några större besvär av allt smällande, berättar husse Björn Pettersson.

Fyrverkerier hör nyårsafton till.
Festligt - och vackert. Men inte helt ofarligt. Och en fasa för hunden!
– Vi har fullt upp dagarna innan nyår. Många hör av sig och undrar hur de skall lindra sina hundars lidanden, säger Kicki Östensson på Kusthöjdens veterinärmottagning.

Annons

Champagnen ska korkas upp och alla fyrverkerier smällas av. Men för våra fyrfota vänner är inte nyårsafton en fest, snarare en mardröm som startar redan veckan innan när de första fyrverkerierna ska provskjutas.

På tolvslaget på nyårsafton när firandet når sin kulmen och himlen exploderar i ett färgfyllt skådespel är många hundar skräckslagna.

I början av 2000-talet förbjöds smällare i samband med en lagändring. Det har minskat skadorna. Men fortfarande är nyårshelgen en riktig plåga för det stora flertalet hundägare.

– Många hundar mår jättedåligt vågar inte gå ut efter mörkret, säger Kicki Östensson på Kusthöjdens veterinärmottagning i Härnösand.

Hundar har mycket bättre hörsel än människor och kan uppfatta påfrestande ljud som inte vi gör. De vinande ljuden från raketerna ökar hundarnas stress och ångest.

– Det finns exempel på hundar som tål att höra skott från gevär, men inte klarar av överljuden från fyrverkerier. Och det går ju inte att förklara för en jycke att "det här går över", säger Kicki Östensson.

Några djurägare har berättat för henne att de brukar stoppa fetvadd i hundens öron på nyårsafton.

– Tänk er att man drar en nagel över griffeltavlan, så upplever många hundar nyårsfyrverkerierna.

Veckan innan nyårsafton är det fullt upp på veterinärmottagningen. Många hundägare hör av sig med frågor hur de skall lindra sina älsklingars besvär. Idag finns det receptfria läkemedel som har lugnande effekt på djur. Men Kicki Östensson skriver också ut starkare saker på recept till hundar som mår riktigt, riktigt dåligt på nyårsaftonskvällen.

– Vi hade själv en schäfer i familjen som var så rädd för smällare och fyrverkerier att han försökte gräva sig genom parkettgolvet i vardagsrummet, berättar hon.

Varje år skadas cirka 200 svenskar av fyrverkerier, 40 av dem så svårt att de måste läggas in på sjukhus. I huvudsak rör det sig om unga pojkar som i oförstånd gått fram för att undersöka varför den antända fyrverkeripjäsen inte lyfter. Detta trots att det finns en 18-årsgräns för att använda fyrverkerier.

I Härnösand och i många andra kommuner krävs det tillstånd från polismyndigheten för att fyra av pjäserna på offentlig plats. Sådana ansökningar är dock sällsynta.

Förutom personskador orsakar fyrverkerier mellan 150 och 200 bränder årligen. I de allra flesta fall rör det sig om felhanterade fyrverkerier.

Mer läsning

Annons