Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya poliser vill inte jobbai Härnösand och Kramfors

Annons
Nya poliser vill inte jobba

i Härnösand och Kramfors

Sollefteå och Sundsvall blir vinnare när totalt 21 polisaspiranter och praktikanter ska placeras ut i länet fram till juni nästa år.

Härnösand och Kramfors blir länets förlorare med noll tjänster.

- Vi gör allt för att marknadsföra länet, men de som ska bli poliser vill bli stationerade i storstäder som Stockholm och Göteborg. Vi får vara glada för varje polis som väljer att börja karriären i vårt län, säger polisens personaldirektör, Olga Englund.

I månadsskiftet januari/februari ska nio polisaspiranter placeras. Sju av dem har sökt och kommer att hamna hos Näpo City i Sundsvall samt Timrå. En ska jobba i Sollefteå och en i Örnsköldsvik. Samtliga nio med speciell handledning.

I februari får Sollefteå ytterligare två polisaspiranter. Det är före detta officerare som efter regementsnedläggningen valt att satsa på polisyrket.

- De har en något kortare utbildningstid eftersom de redan klarat av en del av utbildningen i sina tidigare yrken, säger Olga Englund.

När aspiranterna blivit godkända så blir de i praktiken anställda. De flesta i Sundsvalls city, en på Sundsvall Näpo Nord och en på kriminalavdelningen.

- De får välja tre olika placeringar, påpekar Olga Englund.

Sedan återstår det att se vilka platser de tio aspiranterna som ska ut på fältet i juni nästa år väljer. Härnösand löper stor risk att kamma noll där också, och näpochefen Kenneth Bergquist är klart bekymrad.

- Det här är ett problem som vi har. De som söker till Härnösand är lätt räknade. För oss gäller nu att skapa ett så bra arbetsklimat som möjligt i Härnösand så att folk vill komma hit och jobba.

- Jag började själv i Stockholm och jobbade i den nationella insatsstyrkan. Men när jag kom till Härnösand förstod jag att det är en fantastisk fördel att jobba här. Jag blev oerhört imponerad av kollegornas personkännedom. Tyvärr är det så att de yngre poliserna vill jobba där det händer mer.

- För oss är det exempelvis perfekt med en kvinnlig polis i 27-års åldern som har ett eller två barn. Att då få jobba i Härnösand måste vara perfekt, säger Kenneth Bergquist.

Egon Sundlöf

0611-55 48 24

egon.sundlof@tidningen.to

Mer läsning

Annons