Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny specialstyrka placeras på flera orter

/

Från och med årsskiftet kommer en ny specialstyrka att placeras ut på flera orter i länet varav två i Ångermanland.

Annons

Från och med årsskiftet läggs länsinsatsstyrkan ner och den nya gruppen, som består av totalt 15 personer, tar delvis över deras ansvarsområden. Bland annat är det de som nu ska ingripa mot farliga personer, alltså vara med vid större händelser.

Gruppen kommer att sitta i Örnsköldsvik, Härnösand och Sundsvall och har kommit till i första hand för att få ordning på polisens interna fortbildning, som varit alltför utspridd och sysselsatt för många personer. Det finns även ett krav från Rikspolisstyrelsen att utbilda i taktisk konflikthantering. Ett beslut som togs efter skolskjutningarna i Finland.

– Sådana händelser har vi inte haft i Sverige än, men vi ska inte tro att vi är helt skyddade. Fast i första hand är syftet att serva kärnverksamheten.

– Vi ska ju även hjälpa till i länet där behovet är störst. Om man till exempel har problem med stölder i Ådalen så åker vi dit och stärker upp bemanningen, säger sektionschefen Mattias Wiklund.

Polisen har under senare år kritiserats hårt för att de klarar upp för få brott, har för få poliser i yttre tjänst och håller på med för många projekt och specialinsatta grupper.

Nu inrättar man ytterligare en specialgrupp. Och som de flesta grupper har även den här satts samman av poliser som annars jobbar i yttre tjänst. Personal som nu försvinner och i vissa fall inte kommer att ersättas.

– Vi kommer inte att kunna ersätta dem hundra procent och blir väl lite lidande eftersom flera i gruppen kommer härifrån, men det är positivt att alla kommer att få samma utbildning, säger Bengt Jansson, tillförordnad närpolischef i Härnösand.

– Det här ska inte ta några resurser, tvärtom får vi en effektivitet på utbildningssidan som vi kan skänka tillbaka, säger Mattias Wiklund.

Mer läsning

Annons