Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny skatteutjämning för kommunerna 2014

Ett nytt och rättvisare system för skatteutjämning mellan kommuner och landsting införs 2014.
I går kom beskedet från finansmarknadsminister Peter Norman.
Men det kostar en miljard extra för staten.

Annons

Kravet på förändringar i skatteutjämningen har drivits hårt av politiker från alla läger i Västernorrland. Många miljoner ligger i potten.

Stora vinnare jämfört med i dag är bland annat Örnsköldsviks kommun med över 70 miljoner, landstinget runt 60 miljoner extra och Kramfors kommun mer än 20 miljoner.

Detta enligt ett enigt utredningsförslag i april 2011. Irritationen har sedan växt i takt med att reformen har dröjt, enligt kritikerna på grund av motstånd från moderatstyrda, rika förortskommuner.

Finansmarknadsminister Peter Norman (M) går i huvudsak på utredningens förslag. En ändring är att avgiften sänks för vissa kommuner. För att systemet ändå ska gå ihop plussar staten på cirka en miljard kronor.

– Målet med utjämningssystemet är att skapa likvärdiga ekonomiska förutsättningar i hela landet. Samtidigt kan vi inte bortse från att det är viktigt att skapa drivkrafter för tillväxt.

– Vi har nu ett förslag som skapar förutsättningar för likvärdiga villkor såväl som för tillväxt. För att ingen ska få det sämre jämfört med utredningens förslag kommer vi att skjuta till statliga medel, säger finansmarknadsminister Peter Norman i en presskommentar.

Emil Källström (C), riksdagsledamot från Örnsköldsvik, välkomnar att kommunerna i Västernorrland nu får de förändringar som tidigare har presenterats.

– Detta är inget annat än en arbetsseger för Centerpartiet i regeringsförhandlingarna och det känns riktigt, riktigt skönt att gå på julvila med detta i bagaget. Det har handlat om ett maratonlopp men nu får kommuner och landsting äntligen ett modernt utjämningssystem att planera utifrån, säger han i en presskommentar.

Jasenko Omanovic (S), riksdagsledamot från Härnösand, är inte lika översvallande.

– Bättre sent än aldrig. Peter Norman har kommit till vägs ände. Han har tömt alla andra alternativ och möjligheter och han har slut på ursäkter.

– Men jag har inte hunnit titta på detaljerna som har ändrats, kommenterar Jasenko Omanovic med viss försiktighet.

En promemoria med regeringens slutliga förslag går nu på remiss till samtliga kommuner och landsting. Förändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2014.

Mer läsning

Annons