Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ska Härnösand skapa många nya jobb

/
  • Vivi Libietis från Sveriges Kommuner och Landsting, Ann-Christine Myrgren, ordförande socialnämnden, Härnösands kommun Agneta Nordström, projektledare och Anders Byqvist, ordförande arbetslivsnämnden, Härnösands kommun

Det saknas ungefär 900 heltidsjobb i Härnösand.
Personer med funktionsnedsättning har stora svårigheter att hitta arbete.
Arbetslösheten i Härnösand är ett stort problem.

Annons

– Ungefär 600 går öppet arbetslösa, säger Sverker Bodevärn, chef för arbetsförmedlingen i Härnösand.

Härnösands kommun vill nu ta krafttag för att skapa jobb och sysselsättning. Ett projekt pågår för att skapa fler heltidsanställningar men också en satsning på jobb till funktionsnedsatta. Genom en utvecklad samverkan i kommunen ska fler personer ges möjlighet till anställningar via olika arbetsmarknadsåtgärder.

– Vi har för lite jobb här och det är ett problem, säger Sverker Bodevärn.

Arbetsförmedlingen har planer på att hjälpa ungdomar att skaffa jobb i Trondheim.

– Men vi har inte kommit lika långt som man gjort i exempelvis Söderhamn, säger Sverker Bodevärn.

Men nu ska kommunen försöka göra något åt problemen. Socialförvaltningen och Arbetslivsförvaltningen uppdrag att arbeta fram förslag till organisationsmodell för arbets- och sysselsättningsskapande åtgärder i Härnösand.

– Vårt syfte med arbetet är att utveckla och kvalitetssäkra verksamheten för individer som står långt från arbetslivet eller som tillfälligt står utanför arbetsmarknaden. Flera aktörer i samhället är involverade. Man har också börjat göra studiebesök i andra kommuner, och satsat på arbets- och referensgrupper och dialog- och informationsmöten har genomförts.

– Vi räknar med att bli klar med detta arbete i slutet av januari. Sedan börjar arbetet med att se till så fler hamnar i arbete, säger Agneta Nordström.

Initiativet har tagits av de två politikerna Anders Byqvist (S), ordförande i Arbetsmarknadsnämnden och Ann-Christin Myrgren (S), ordförande i Socialnämnden.

– Vi ska se till så att vi får ett ännu bättre samarbete mellan förvaltningarna och riva eventuella revir för att skapa en väg in och ut ur kommunen, för att göra det så enkelt som möjligt. Vi har ju till exempel ungdomar på flera olika håll, säger Anders Byqvist.

Kontakter med kommuner som har visat på goda resultat har varit värdefulla för utredningen. Ett led i insamlingen av olika aktörers synpunkter och idéer är detta seminarium, Krafttag för sysselsättningsåtgärder i Härnösand.

– Vi har redan minskat försörjningsstöd och vi räknar med att kunna minska det ytterligare genom att vi skapar arbetstillfällen för personer som står lite längre från arbetsmarknaden, säger Ann-Christin Myrgren.

I januari 2013 kommer projektledarna, Lena Lennestål från kommunens Arbetslivsförvaltning och Agneta Nordström från Socialförvaltningen att avsluta utredningen och överlämna förslag på organisationsmodell för arbets- och sysselsättningsskapande

En sak som politikerna skulle vilja se är att kunna placera folk på privata arbetsplatser och kommunen behåller arbetsgivaransvaret.

– Vi har skapat ett sådant projekt, men fått nej vilket är synd. Visserligen kan arbetsförmedlingen ordna detta men så ligger arbetsgivaransvaret på de privata företagen, säger Anders Byqvist.

Mer läsning

Annons