Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu får Härnösandett Anhörigcenter

Annons
Nu får Härnösand

ett Anhörigcenter

Nu fortsätter Härnösands kommun sin satsning på anhöriga till dementa. På tisdagen invigdes Anhörigcenter i Härnösand av Ann-Christin Myrgren, ordförande i Vård och omsorgsförvaltningen i Härnösand.

Samtidigt har kommunen bestämt sig för att ha en fast tjänst för anhörigprojektet. Barbro Jansson som jobbat med frågorna under ett par års tid blir fast anställd anhörigvårdare.

Närmare 200 personer besökte invigningen på Anhörigcentrat som är förlagt i Änge center.

Det nya Anhörigcentrat är till för de som vårdar eller stöttar en anhörig eller vän som på grund av ett handikapp eller sjukdom eller av andra omständigheter behöver stöd.

På Anhörigcentret kan man träffas utan att man har ett speciellt ärende.

- Det går också att få en avlastning under någon timme. Kanske för att delta i en av våra tio anhöriggrupper eller för att ta en promenad. En timmes avlastning kan betyda mycket, säger Barbro Jansson.

Anhörigcenter kommer i första hand vara öppet under tisdagar, onsdagar och torsdagar. Men anhörigombudet Barbro Jansson finns på plats måndag till fredag på kontoret som ligger i anslutning av centrat.

Förutom ett ställe där man kan träffas finns det olika idéer om hur Anhörigcentrat ska kunna utvecklas.

- Vi har planer på att ordna föreläsningar och anordna temaveckor. Vi har också planer på att inrätta anhörigråd vid våra boenden.

Barbro Jansson kommer tillsammans med SPF:s Agneta Palm att representera Västernorrland vid ett seminarium på Norra latin i Stockholm som arrangeras av socialdepartementet. Och här får man möjlighet att sprida kunskaper om hur Härnösand arbetar med anhörigfrågor.

Men i arbetsgruppen finns förutom kommunen, SPF, PRO, Röda korset, Kyrkan , HSO och Primärvården

- Vi är en bra grupp som jobbat tillsammans under flera år. Jag är övertygad om att anhörigcentrat kommer att fungera mycket bra, säger Agnetha Palm.

I samband med centrat kommer Härnösandshus som står för lokalerna också att ordna ett övernattningsrum för långväga anhöriga

Lennart Lundberg

Mer läsning

Annons