Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu börjar årets farligaste trafikhelg

/
  • Tänker efter hur du packar bilen under julhelgen. En julgran på taket ändrar bilens vägegenskaper liksom tungt lastade bilar med julklappar.

Julen är årets mest intensiva trafikhelg. Och en av de farligaste.
Minst 30 personer kommer att dö i trafiken, enligt statistiken.
– Ta det lugnt och undvik att bli stressad, är rådet från trafikpolischefen i Västernorrland, Svante Näsström.

Annons

Men en fullstad bil blir lätt instabil och vinglig och där finns också en viktig olycksorsak. Har man dessutom en takbox blir väghållningen ännu sämre. Ett allmänt råd är att lasta tunga saker som resväskor så lågt som möjligt.

– Placera dem nära eller ovanpå bakaxeln, på så sätt undviker man att försämra bilens köregenskaper. Speciellt viktigt är detta för kombibilar, säger Rolf Lööw, teknisk specialist på Motormännen.

Tungt bagage ska lastas så nära bilens sidoväggar och ryggstöd som möjligt. Risken är annars stor att lasten går igenom baksätet vid en olycka. En väska som väger 20 kg motsvarar ett ton vid en krock i 50 km/h. Undvik av samma skäl att ha lösa julklappar vid bakrutan.

– Bra däck är också avgörande. En mycket klok åtgärd är också att kontrollera lufttrycket innan avfärd. Hellre lite mer luft i däcken än för lite, speciellt om lasten är tung. Kontrollera också att behållaren med spolarvätska är välfylld, säger Svante Näsström.

I bilen bör det finnas bogserlina, startkablar, snöskyffel samt reflexväst för att vara säker på vägen vid ett stopp.

– Tänk också på att dagarna är korta vid den här tiden på året och att det blir mycket mörkerkörning om du åker långt. Tänk tvärtom och res på dagar som folk normalt inte åker, exempelvis på söndagsmorgonen, fortsätter Näsström.

Polisen i Västernorrland koncentrerar sin julbevakning till helgen innan och dagarna före julafton. Landets polismyndigheter lägger upp en egen bevakning och fokuserar på de stora genomfartsvägarna och de sträckor som bedöms vara farligast.

Mer läsning

Annons