Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norrmän på studiebesök

Annons
Norrmän på studiebesök

Härnösand fick besök av en norsk delegation på fredagen.

Gruppen med representanter från norska vägverket, Norges motsvarigt till NTF och organisationen för synskadade ville veta mer om hur kommunen arbetat med att handikappanpassa centrum.

- Sverige har en bättre organisation när det gäller anpassning av centrummiljöer för synskadade, säger Lise Hindbjörgmo vid Norges blindförbund.

I Norge är handikappanpassning av trafikmiljön ett område som är utspridd på flera huvudmän. Här i landet vilar ansvaret på Vägverket som också sköter resurstilldelningen.

Arkitekt Tom Risberg berättade om arbetet med att göra Härnösands centrum bilfritt och få det handikappanpassat. Det var ingen lätt uppgift att förändra centrum i början av 90-talet. Köpmännen var oroad över att tappa bilkunder när Trädgårdsgatan, Köpmangatan och Torget blev bilfritt.

- Men de hade fel i sin oro, säger synskadade Mikael Bergqvist som visade runt i centrum.

Den norska gruppen från Tröndelag var mycket nöjda med besöket som inleddes i Sundsvall i torsdags.

- Det är viktiga erfarenheter som vi nu tar med oss hem, säger Hindbjörgmo.

Vägverket Region Mitt var värd för besöket.

- Vi har ett utvecklat samarbete med Norge i många frågor, säger Lennart Nyberg på Region Mitt.

Ola ThelbergHärnösand har kommit långt när det gäller ett handikappanpassat centrum konstaterade den norska gruppen, här på promenad efter Köpmangatan. Från vänster, Birger Brekken, Ellinor Hodgetts, Hans Ertsås, Tom Risberg, Mikael Bergqvist och Lise Hindbjörgmo.

Foto: Gunnar Stattin

Mer läsning

Annons