Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Niklas Öhlén vann titel i USA – Ungdoms-EM rycker allt närmre

/
  • Niklas Öhlén har varit på resande fot. Brännans brottartalang vann en stor turnering i USA och tog sedan NM-silver i Estland.

Niklas Öhlén är inte bara Brännan IF Brottnings största talang på pojksidan – han är även i allra högsta grad aktuell för en start i Ungdoms-EM i sommar.
– Jag försöker förbereda mig så mycket jag bara kan och hoppas förstås på en landslagsplats, säger 16-åringen som nyligen tävlat framgångsrikt i både USA och Estland.

Annons

Niklas Öhlén var en av de aktiva som via Team Scandinavia (ett samarbete mellan främst Sverige och Norge) som fick åka över och tävla i World Greco Duals i Kalifornien i sydvästra USA.

Öhlén imponerade stort under de två tävlingsdagarna och vann samtliga sina åtta matcher under lagbrottningarna.

Team Scandinavia vann för övrigt lagmatchen efter finalvinst över Ungern.

Efter USA-äventyret hann Niklas (och klubbtränaren/pappan/landslagscochen Janne) knappt landa hemma i Härnösand innan det var dags att packa brottartrunken igen.

Niklas ingick i det svenska ungdomslandslag som skulle brottas i det Nordiska Mästerskapet i Tallinn, Estland.

– Det var förstås inte optimalt att "jetlaggad" dra iväg på en ny turnering så snabbt efter hemkomsten från USA:s västkust, men nu blev det så. Niklas hade NM-guldet i sin hand fram tills det återstod en halvminut av hans sista match, berättar Janne Öhlén i egenskap av landslagscoach.

Efter att ha vunnit fem raka matcher klev den norska motståndaren Sondre Svarstad på Niklas ena fot så att Brännabrottaren tappade balansen.

– Vi lämnade in en protest och begärde videogranskning som man kan göra under internationella mästerskap, men tyvärr var den enda kameran riktad mot den andra mattan så vi fick inte chansen att visa att norrmannen fick de avgörande poängen på ett felaktigt sätt.

Danske Nikolai Mohammedi tog hand om guldet trots att han förlorade mot härnösandsbrottaren med 4–2. Niklas Öhlén tog andraplatsen på bättre poäng än norrmannen Svarstad.

Nu närmast väntar ett Topp 4-läger i Sandviken, därefter ett träningsläger med tillhörande tävling i Serbien under midsommarveckan.

– Efter det har jag förhoppningsvis en plats i den landslagstrupp som skall brottas Ungdoms-EM i Stockholm i juli, säger 16-åriga superlöftet från Brännan IF Brottning.

Läs mer: Härnösands brottarlöfte oslagbar i landslagsdebuten – "firade" med två timmar träning

Läs mer: Niklas Öhlén utsedd till Norrlands bästa brottare

Läs mer: Tränarprofilen från Härnösand nominerad till fint ledarpris på nya Brottargalan

Mer läsning

Annons