Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nej till Y:et som byggnadsminne

/

Bengt Lindströms välkända Y vid E4 i Timrå blir inte byggnadsminne. Länsstyrelsen säger nej eftersom ingen kan garantera en hållbar ekonomisk lösning.

Annons

Frågan om byggnadsminnesförklaring av det 30 meter höga konstverket väcktes av Föreningen Bengt Lindströms vänner 2008.

Efter mer än fyra år blir beskedet att det tyvärr inte går, trots att länsstyrelsen egentligen vill.

– Så är det ju. Men det krävs att det finns någon form av hållbarhet och möjlighet att förvalta Y:et, säger Jonas Walker, enhetschef för kultur och välfärd på länsstyrelsen.

Något som väger tungt är att konstverket måste restaureras. Prislappen för detta springer i väg till ett antal miljoner kronor.

Timrå kommun som äger Y:et har förklarat att man inte har råd. Länsstyrelsen för egen del kan inte heller utfästa sig att stå för kostnaderna.

Vad som kommer att hända härnäst är oklart.

– Från vår sida släpper vi frågan. Det är mer en kommunal fråga hur de ska hitta en lösning för framtiden. Det är upp till Timrå kommun hur man ska göra, säger Jonas Walker.

Häromåret väcktes idén att flytta Y:et till länsmuseet i Härnösand. Idén tycks ha slocknat. En praktisk omständighet är att konstverket vilar på pålar som sträcker sig 20 meter under jord.

Lennart Andersson i Höga kustens konst- och kulturförening har drivit opinion för att länets sju kommuner och landstinget ska gå in i en räddningsaktion.

Tidigare fanns en propå att sälja Y:et till en privat intressent i Örnsköldsvik. Det stupade på Bengt Lindströms hustru som inte ville att makens verk skulle exploateras kommersiellt.

Länsstyrelsens beslut kan överklagas av Riksantikvarieämbetet. Det ses som formalia och är knappast aktuellt.

Y:et med sina karaktäristiska starka kulörer och den enögde Oden skapades 1995. Många tolkar det som en gestaltning av Västernorrlands länsbokstav Y. Beställare var Timrå kommun.

Mer läsning

Annons