Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nätets värde när scoopet kommer

De flesta webbredaktörer som jobbar med journalistiskt material lär vara överens – det hände mycket 2012. Inte nog med att själva affärsmodellen är på väg att förändras genom införande av betalentréer. Sättet journalister och läsare interagerar med varandra fortsätter dessutom att hitta nya former.

Annons

Allehanda.se är naturligtvis inget undantag. Det var länge sedan jobbet som webbredaktör bara handlade om att sätta rubriker. Många av oss har numera en länk till vårt Twitter-konto i bylinen där läsare kan följa personliga uppdateringar och få direktkontakt. Flera av oss driver även bloggar där det ges utrymme för ett mer personligt tilltal, och i alla avseenden ökar interaktionen med läsare.

Det är min övertygelse att webben fortfarande befinner sig i en utvecklingsfas och att vi kommer få se ännu fler förändringar framöver.

En av de mest intressanta sakerna under det gångna året har varit att lära sig använda nya verktyg för att mäta våra läsares beteenden. Vad som klickas mest kan alla ta del av genom mest lästa-listan på sajten, men hur ett genomsnittligt besök på sajten ser ut – var man börjar, vad man klickar sig vidare till, hur länge man stannar på olika sidor och vad man gör sist innan man lämnar sajten – är relativt ny information även för oss.

Den största nyheten som vi publicerade under året, om man bortser från klickstatistik, måste vara den att Stefan Löfven blev ny partiledare för Socialdemokraterna. Där spelare just Allehanda.se en helt avgörande roll.

Nog hade nyheten gått fram även i ren textform, men det faktum att Jörgen Sundin filmade intervjun med Stefans mamma Iris bidrog säkert till att just vår rapportering hamnade – och stannade – i det nationella blickfånget. Att Stefan Löfven senare i sitt sommarprat vände sig direkt till Jörgen med en gratulation till scoopet gör att man kan gissa att klippet gick varm ända inne i Socialdemokraternas korridorer.

En annan sak som varit intressant under året har varit att som reporter publicera sitt eget material. När jag inte rattat Allehanda.se har jag under hösten ägnat en del tid till att rapportera om det så kallade Maria-fallet, och att själv lägga ut, koppla ihop, sprida och moderera innehållet har varit en slags "från korn till limpa"-process som jag hoppas att fler kommer få uppleva. Med tanke på att digitala medier tar en allt större plats i alla reportrars vardag känns det inte som en omöjlighet inför framtiden.

Mer läsning

Annons