Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mystisk brand på mordplats

/
  • Vid halvtretiden på tisdagseftermiddagen larmades polis och räddningstjänst ut på en brand i Brattås, Härnön.

Under tisdagseftermiddagen började det brinna i den villa i Brattås där dubbelmordet inträffade 2005.

Annons

Huset där Tor Öberg och Gerd Wiklund mördades för snart åtta år sen började under tisdagen att brinna. Vad som orsakat branden är ännu okänt.
Strax efter klockan halv tre på tisdagseftermiddagen kom larmet om att det brann i Brattås utanför Härnösand. Huset som börjat brinna var platsen där Tor Öberg och Gerd Wiklund utsattes för ett brutalt dubbelmord för snart åtta år sedan.
– Branden började i närheten av entrén. Nedervåningen har blivit ganska förstörd och övervåningen är rökskadad, säger Stig Olsson, insatsledare vid räddningstjänsten Höga Kusten-Ådalen.
I huset bor Tors dotter Barbro Öberg, men hon var inte hemma när branden utbröt. Det var en av hennes grannar, som var därför att skotta, som upptäckte att det rök ur huset.
– Vi var i Stockholm, men släppte allt och åkte när vi hörde om branden så vi är på väg hem nu, säger Barbro Öberg.
– Det känns för jävligt, ska det aldrig ta slut någon gång.
Dubbelmordet på Tor Öberg och Gerd Wiklund har förblivit olöst, trots flera års intensiva utredningar.
Om branden har något samband med mordet eller helt enkelt är en olycklig slump är det ingen som vet ännu.
– Det är omöjligt att svara på, helt omöjligt. Då måste vi nog vänta tills teknikerna har varit här innan vi kan få nåt svar, säger Jan-Ola Nordin vid Härnösandspolisen, som i flera år utrett dubbelmordet.
Så sent som förra veckan övertog länskriminalen i Sundsvall ärendet från polisen i Härnösand. Förra måndagen var rikskriminalen på plats för att läsa in sig på ämnet. Nu kommer deras specialister bland annat att titta över telefontrafiken i området för att se om det går att hitta någon eller några misstänkta den vägen eller som matchas mot personer som redan finns i utredningen.
Samma kväll som rikmordkommissionen varit på plats, lämnade Barbro Öberg sitt hem för en veckolång resa till Stockholm. Huset har stått tomt sedan dess.
– Vi vet ju ingenting än om vad som har hänt, men det är ju bara att hoppas att branden inte är anlagd, säger hon.
Enligt räddningstjänsten startade branden i närheten av entrén till huset på insidan, så det finns i dagsläget inget som pekar på att branden skulle vara anlagd av någon.
Vilken betydelse har branden för den fortsatta mordutredningen?
– Det är ju väldigt svårt att svara på. Det är ju klart att det är väldigt många spår som kan bli förstörda när det blir så pass rökskadat som det här, men det överlåter jag till våra tekniker att svara på, för det kan de bättre än jag, säger Jan-Ola Nordin.

Mer läsning

Annons