Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mittuniversitetet kan försvinna från Härnösand

/

En nedläggning av Mittuniversitetet i Härnösand, eller en utveckling av verksamheten?

50 miljoner kronor ska sparas och rektorn Anders Söderholm funderar nu på har framtiden ska se.

– En nedläggning av verksamheten i Härnösand är ett av tre scenarier som vi tittar närmare på, bekräftar han.

Annons

I Härnösand arbetar 190 personer vid Mittuniversitetet som därigenom är en av de största arbetsgivarna i kommunen. En nedläggning av verksamheten skulle också bli ett dråpslag mot Härnösands kommun som varit med om att satsa 15 miljoner kronor.

– Det här är helt nya uppgifter för mig. När vi styrde kommunen var Mittuniversitetet ett prioriterat område och det var därför som kommunen satsade på verksamheten, säger Härnösands oppositionsråd Anders Gäfvert (M).

Det är tre olika scenarier som Anders Söderholm arbetar med. Det första är att man behåller verksamheten som den nu fungerar, men det är knappast ett realistiskt förslag eftersom man inte uppnår någon spareffekt.

Alternativ två är att man utvecklar Campus i Härnösand och flyttar dit program från Sundsvall eller Östersund. I Härnösand finns lediga lokaler som Mittuniversitetet betalar för och där är hyran betydligt lägre än i Sundsvall och Östersund.

Det tredje handlar om en nedläggning av verksamheten i Härnösand och att man flyttar programmen och koncentrerar verksamheten till Sundsvall och Östersund.

Rektor Söderholm ska presentera ett slutligt förslag för Mittuniversitetets styrelse vid sammanträdet i oktober. I dagsläget vill han inte framhålla något förslag före det andra.

– Man skulle kunna säga att det inte lutar åt något håll, säger han diplomatiskt.

Personalen vid de tre campusorterna har fått information. Från fackligt håll har man uttryckt en stor oro för framtiden i Härnösand.

– Jag hoppas att det blir en bra utredning och att Härnösands som campusort kan stärkas. Men helt klart finns det en oro för Härnösand ska lägga ned. Vi undrar om det finns ned dold agenda, sedan tidigare har man tagit bort ortschefen i Härnösand, personal - och ekonomiavdelningarna har flyttats. Vi har nyligen sagt upp personal och det är riktigt oroväckande när vi tvingas säga upp professorer, säger Anders Nyström i SACO-facket.

Enligt facken är hyran i Härnösand 10 miljoner billigare per år på samma yta. Ett starkt skäl för att man ska kunna utveckla Härnösands campus, anser facken.

Mer läsning

Annons