Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ministern vill se hårdare straff

/

På tisdagen besökte justitieminister Beatrice Ask Härnösandspolisen. På schemat: en brottsplatsundersökning.

Annons

– I dag har jag träffat ett större gäng poliser lokalt, men sen har jag också varit ute på brottsplatsundersökning, ett inbrott i ett källarförråd, tillsammans med lokala brottsutredare och tittat på hur man gör när man säkrar bevis.

Just den typen av brott har en usel statistik i Västernorrland. Förra året anmäldes 234 inbrott i källar- eller vindsförråd, endast sju av dem gick till åtal.

En av anledningarna är att det ibland tar lång tid från det att brotten anmälts tills dess att de rapporteras till de poliser som är i tjänst.

– Vi hinner ju åka på inbrott och då vill vi även få reda på när det har hänt – fort. Nu är det en ganska lång eftersläpning, vi får reda på det för sent. Ju tidigare man kommer till en brottsplats desto lättare är det att lösa det, säger Bengt Jansson, tillförordnad närpolischef i Härnösand.

De dåliga resultaten vad gäller att klara upp den här typen av brott är anledningen till att Ask nu vill se hårdare straff för bland annat inbrott i bostäder och fritidshus.

– Det handlar om att ge prioritet till vad man kallar för enklare brott. Den som anmälde det inbrott som vi var på fick beskedet att det nog inte kommer någon polis och att "du kan städa", vilket inte är bra. Här ser man hur delar av organisationen inte fungerar så effektivt som den borde. Det är sådana snedsitsar som man måste räta ut. Och ett högre straffvärde kan ge poliser motivation att jobba mer med den typen av brottslighet, säger Ask.

Mer läsning

Annons