Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Matavfallet ska sorteras

/

Med start 2014 ska matavfallet källsorteras och samlas in separat i Härnösand. Det kommer att bli obligatoriskt.

Annons

Förutom det kommer Härnösandsborna också få möjlighet att källsortera redan i sitt hem och slippa åka till någon återvinningsstation och kasta tidningar, plast, glas och kartong.

– Tanken är att det ska vara fullt utbyggt i hela kommunen 2016, säger Anders Karlsson på Hemab.

Rent praktiskt kommer det att betyda att det kommer att behövas två plastkärl i fortsättningen för en villaägare och det kommer att behövas vare sig man vill kunna källsortera det mesta hemma eller bara matavfallet.

– De som inte vill sortera soporna hemma kommer att få ett grönt och brunt kärl eftersom matavfallet ska sorteras separat. Och de som vill kunna sortera tidningar, kartong, glas, plast hemma kommer att få två plastkärl med flera fack, säger Anders Karlsson.

Det här är ett system som finns i flera kommuner söderut i Sverige. Härnösand skulle bli först så här långt norrut med en sådan lösning. På Hemab har man studerat hur det fungerar på andra platser.

– Den bild vi fått är att man är väldigt nöjda med att få sopsortera hemma och slippa åka till återvinningsstationer, säger Anders Karlsson som tror att många kommer att utnyttja den här möjligheten.

Redan i dag har flera flerfamiljshus liknande möjlighet till sopsortering, frånsett matavfallet. En del andra, vissa flerfamiljshus och samfälligheter har containers idag. Och där kommer det att behöva bli ändringar när de nya sopsorteringsreglerna införs.

I snitt räknar man med att matavfallet för en normalfamilj är sju kilo på en 14-dagarsperiod och Hemab kommer att kompostera det till en början.

Innan förändringen genomförs måste ett beslut tas i Härnösands kommunfullmäktige att det är obligatoriskt för alla att sortera ut matavfall. Hemab är för det och planerar för övergång.

Återvinningsstationerna som finns idag i kommunen kommer att finnas kvar, åtminstone till en början, tills man vet hur stort intresset är för det nya systemet.

Mer läsning

Annons