Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marknaden ligger öppen för Mattias uppfinning

Annons
Marknaden ligger öppen för Mattias uppfinning

Hur många har inte svurit ve och förbannelse i samband med att arbeta med trästockar. Det må vara hemma på vedbacken, i gallringsarbete eller på skogsskiftet.

Att vända en timmerstock är inte alltid det lättaste. Den rullar ofta tillbaka i utgångsläget och resultatet blir som regel såriga knogar och diverse svordomar.

Att få loss ett fastklämt motorsågssvärd är inte så lätt alla gånger heller.

Såriga knogar var precis vad som hände Mattias Byström i Härnösand. Han funderade länge på ett smidigt och snabbt sätt att vända stockar. Han gick ut i såghuset och vände en stock. Det jäklades lite och han blev aningen irriterad och gick in igen.

- Tanken var att göra ett lätt verktyg, en stockvändare. Jag tog för givet att det fanns ett sånt verktyg tidigare, men icke, säger Mattias och skrattar.

Han sökte patent på stockvändaren - och fick det i Sverige. Han har till den 15 mars på sig att söka patentet i Europa och USA.

- Och det ska jag givetvis göra, marknaden är stor, mycket stor.

Efter Mattias funderingar tillverkades en prototyp hos familjens eget företag, och resultatet blev lyckat.

- Jag blev då tvärsäker på att det här var rätt grej. Vi laserskar 50 stockvändare på en gång, och de såldes lika fort. Nu väntar serietillverkning.

Det blir Härnösandsföretaget Öbako som kommer att tillverka stockvändaren - en revolutionerande produkt som är så färsk att den ännu inte fått något riktigt namn. "Stockvändaren" är bara ett arbetsnamn.

- Jag ska anlita en designer. Produkten skall ha ett namn och utseendet möjligen förfinas, säger Mattias.

Han tog för givet att det redan fanns ett liknande redskap på marknaden. Men en undersökning visade att det bara fanns det gamla vanliga; kroken, saxen, brytjärn och en grej i USA som liknar en ishacka.

Patentspecialisten Bengt Forslin på Awapatent, säger att det här är typiskt och vad som kännetecknar en bra uppfinning. Det är enkelheten som är genialisk vilket gör att konstruktören tar för givet att någon annan redan uppfunnit nåt liknande.

Men så var det inte. En nästan obegripligt stor marknad ligger öppen för Mattias Byström och hans stockvändare.

Egon Sundlöf

0611-55 48 24

egon.sundlof@tidningen.to

Mer läsning

Annons