Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mårdhund i Älandsbro?

Annons
Mårdhund i Älandsbro?

Ett för vårt område mycket ovanligt djur har setts i Älandsbro norr om Härnösand.

Det är av allt att döma en mårdhund som varit på besök

- Jag såg djuret som inte kan vara något annat än en mårdhund när jag hämtade tidningen vid 5-tiden på tisdagsmorgonen, berättar Tidningens sagesman som vill vara anonym. Jag har aldrig tidigare sett något liknande trots ett liv som jägare.

Avståndet var 40-50 meter och jag kunde titta ingående på djuret under ganska lång tid.

Enligt beskrivningen från vår sagesman, som är en trovärdig källa, var djuret 70- 80 centimeter långt och omkring 25 centimeter brett över ryggen., Färgen anges vara brunt i olika nyanser och med ett ljusare parti ovanför ögonen och upp mot de korta öronen.

Benen är korta och mörkare till färgen än kroppen i övrigt. Pälsen beskrivs som lurvig

Mårdhunden försvann springande ned mot E 4.

- Det skulle vara kul att höra om någon fler har sett det här djuret, säger sagesmannen.

Mårdhunden är en invandrare från Finland.

Enligt en artmonografi som utgetts av Svenska Jägareförbundet kom de första observationerna i Sverige från 1940- talet. Under senare år har mårdhundsobservationer rapporterats från nästan hela landet. Djuren är dock fortfarande ovanliga i varat fall i Västernorrland.

Mårdhunden lever ett undanskymt liv. Den kan finnas nära människoboningar utan att bli sedd. Oräddheten utnyttjar djuret genom att den kan komma över något ätbart från till exempel fågelbord. Den förekommer ofta vid soptippar och en sådan finns bara ett par kilometer från observationsplatsen i Älandsbro.

Mårdhunden undviker att bli sedd genom att gömma sig på ett mästerligt sätt eller ligga blickstilla . Den kan till och med lura angripare genom att spela död. Djur som lagt på hullet till hösten kan till och med låta sig fångas med händerna.

Mårdhunden lever oftast parvis. i familjegrupper eller i mer lösa gruppbildningar. Mårdhundarna övervintrar också som regel parvis i något lämpligt gryt. De lägger sig att sova i november- december och vintersömnen varar fram till februari- april.

Träffar man på enstaka mårdhundar kan det vara fråga om ungar som blir självständiga under oktober- november.

Mårdhunden är en dålig jägare. Den kan närmast beskrivas som en allätande samlare som håller tillgodo med både animalisk och vegetabilisk föda. Smågnagare är trots allt den viktigaste födokällan. Analyser av maginnehåll visar att andelen möss, sorkar, råttor och liknande smådjur är 50- 80 procent. Fåglar äter mårdhundarna oftast i liten omfattning. Djuren kan dock orsaka problem i ändernas, måsarnas och tärnornas häckningar vid sjöstränder. Även grodor hamnar också ganska ofta på menyn.

uno gradin

0611/ 5548222

uno.gradin@tidningen.to

Mer läsning

Annons