Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

LO-basen orolig för medlemsraset

/
  • Karin Näsmark, ordförande i LO-distriktet Mellersta Norrland, oroas av medlemsflykten från facket. Motvapnet är att prata mer ideologi på arbetsplatserna och förklara varför drägliga förhållanden inte är självklara.

Allt fler struntar i facket. Tusentals medlemmar har lämnat LO i Västernorrland och Jämtland de senaste åren och distriktsordförande Karin Näsmark är djupt bekymrad.

– Väldigt oroväckande. Vi tappar styrkan att ställa krav på en bättre arbetsmarknad, säger hon.

Annons

Som ordförande i LO Mellersta Norrland har Karin Näsmark omkring 63 000 medlemmar i ryggen från två län. Problemet är att skaran krymper. Nästan 5 000 har försvunnit på bara tre år.

Hon tvekar inte en sekund inför vad som är den viktigaste frågan för facket just nu.

– Medlemsorganiseringen, framför allt bland de unga. Men få unga får fast anställning i dag och då är inte motivationen så hög att gå med i facket.

– Unga får inte heller samma introduktion som förr via arbetskamrater och hemifrån att vara med i facket. Men hela vår grund vilar ju på att vi är starka fackföreningar och styrkan bygger på att vi är många.

– Att hålla en hög organiseringsgrad är grunden för vårt arbete att få en bra samhällsutveckling, förklarar Karin Näsmark.

Utvecklingen drabbar LO som helhet. I vissa branscher och yrkesområden är inte ens varannan anställd med i facket.

Det är i första hand på små arbetsplatser, där man jobbar ensam och ofta har det ganska otryggt som medlemmarna är få.

Karin Näsmark har strategin klar hur LO måste agera.

– Vi måste vara ute på arbetsplatserna och prata ideologi, förklara att allt hänger ihop, att det vi har i dag inte är någon självklarhet.

– Semester, ob–tillägg, drägliga förhållanden och att slippa godtycklighet finns inte genom en naturlag. Lönen är inget som en arbetsgivare betalar för att han är snäll, säger hon.

Fler varsel och stigande arbetslöshet väcker också fackets oro.

– Regeringen har ett jättestort ansvar. Nu satsar man på skattesänkning. Det ger inga jobb.

– I en lågkonjunktur ska man satsa på det man ändå måste göra, som att rusta upp vägar eller renovera hyresbostäder. Rot-avdrag till exempel borde även gälla hyreshus, menar Karin Näsmark.

Hennes nyårsönskan för 2013 präglas just av läget på arbetsmarknaden.

– Jag vill ha politiska beslut som gör att man har en bra och trygg a-kassa om man tvingas bli arbetslös och jag vill ha rejäla insatser för att minska arbetslösheten. Det är huvudspåret. A-kassan är en del. Det viktigaste är jobben.

Hand i hand med medlemsraset hörs LO allt mindre i den offentliga debatten.

När LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson nyligen besökte en konferens i Bispgården på temat vita jobb fick det inget som helst genomslag i media.

Karin Näsmark pekar på att facket just här kan spela en avgörande roll för att stoppa svarta pengar och kriminalitet i samband med offentliga upphandlingar.

– Malmö är ett tydligt exempel. Kommunen anlitar facket som konsult för att kontrollera eventuella oegentligheter. Effekten är att seriösa företag börjar lägga anbud igen.

– Härnösand är också på gång i vårt område och ställer sociala villkor i upphandlingar. Det är bra. De företag som sköter sig och betalar skatt ska inte utkonkurreras.

Mer läsning

Annons