Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länets landstingsskolor i betygstopp

Betygen i de tre ådalskommunerna är lägre än genomsnittet i riket. Undantaget är landstingets skolor, där det genomsnittliga gymnasiebetyget i Västernorrland ligger på 14,5, högst i landet bland de redovisade landstingen. Det visar betygsstatistik från Skolverket/Skolinspektionen.

Annons

I Härnösand ligger det genomsnittliga betyget på 13,2, i Ådalens gymnasieförbund är snittbetyget 13,8 och i Örnsköldsvik 14,2 det vill säga något över riksgenomsnittet som är 14,0. Det visar en ny sammanställning av avgångsklassernas gymnasiebetyg.

Sammanställningen visar också att alla elever inte klarar av gymnasieskolan. På de teoretiska linjerna har 95 procent i godkänt i kärnämneskurserna i engelska, matematik och svenska jämfört med 97 procent i riket.

I Essunga och Vilhelminas kommuner är elevernas genomsnittliga betygspoäng landets lägsta. Högst genomsnittlig betygspoäng har eleverna i Öckerö, Danderyds och Melleruds kommuner.

Aldrig tidigare har så många elever fått slutbetyg från gymnasieskolan. Orsaken är främst stora elevkullar men också att andelen elever som får slutbetyg har ökat något. Samtidigt kvarstår det faktum att nästan en fjärdedel av de ungdomar som börjar gymnasieskolan inte får något slutbetyg.

Den genomsnittliga betygspoängen har varit i det närmaste konstant de senaste fem åren. Utifrån betygsstatistiken går det därför inte att hitta några belägg för att så kallad betygsinflation existerar i gymnasieskolan.

Mer läsning

Annons