Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinnojouren behövs året runt

/
  • Eva Boström och Eva Boström, två kämpar för ett så rättvist samhälle som möjligt. De jobbar båda på kvinnojouren i Härnösand.

Det är under den grå vardagen som kvinnorna misshandlas av sina män. Inte på långhelger då mannen ofta tar till flaskan och super till.

Annons

Detta överraskande faktum presenteras av kvinnojouren i Härnösand, när jul, nyår och trettonhelgen stundar.

På kvinnojouren jobbar två personer, båda vid namn Eva Boström. För att inte blanda ihop begreppen har vi enats om att de uttalanden som görs kan läggas på bådas läppar.

– En misshandel behöver inte alltid vara spritrelaterad. Många tror att jul är en sådan helg när kvinnor misshandlas, men det stämmer inte. Det dräller inte in kvinnor här på juldagen.

Mäns våld mot kvinnor handlar för det mesta om makt och kontroll, och det är nästan ingen utomstående som vet om det.

– Omöjligt att han har gjort något sådant. Jag har jobbat ihop med honom i många år och det är världens snällaste människa. Så brukar det låta, men verkligheten är en helt annan.

Att tappa behärskningen har de flesta gjort någon gång i livet. Men att skylla på det när man misshandlat en kvinna, håller inte enligt kvinnojouren.

– En man slår inte sin kvinna när de besöker affären eller gör något annat. Det är när de kommer hem och är ensamma som det händer.

Mer läsning

Annons