Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krisen tär hårt på landstingets ekonomi

/

Den ekonomiska krisen med allt färre i jobb slår hårt på landstinget i Västernorrland.
Skatteintäkterna minskar nu med ytterligare 18, 66 och 68 miljoner under de kommande tre åren 2009-2011.

Annons

Effekterna i den senaste skatteprognosen från Sveriges kommuner och landsting, SKL, var ett av huvudnumren i landstingsstyrelsen på torsdagen.

Beskeden från ekonomidirektör Gösta Burlin var allt annat än muntra. Lågkonjunkturen med ökad arbetslöshet gör att skatteunderlaget sjunker snabbt.

Glädjeämnen finns också. Sänkt arbetsgivaravgift ger 7 miljoner plus för landstinget nästa år, högre intern pensionsavgift ger 22 miljoner, billigare läkemedel 18 miljoner och fler invånare i länet 7 miljoner.

Faktum är att när detta vägs ihop med skatteförlusten blir 2009 ett plusår med 36 miljoner bättre än väntat.

Men året därpå, 2010, blir ett stort svart år med nära 40 miljoner mindre än man trott och 2011 ser lika illa ut.

Försämringen kommer i ett läge som redan är kris. Det späder på en försämring med 140 miljoner från oktober vilket i sin tur kom på toppen av att sjukhusen i Västernorrland ska bantas med 361 miljoner till utgången av 2011.

Hur ytterligare 140 miljoner ska hämtas hem är en fråga till att börja med.

– Det pågår ett arbete just nu i hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp med förslag på hur vi ska hantera de 140 miljonerna som dök upp förra gången.

När den ena posten läggs på den andra växer landstingets kris till gott och väl över en halv miljard kronor. Frågan som redan har rests är om man då över huvud taget klarar att bevara tre sjukhus i länet.

– Det vill inte jag kommentera.

Mer läsning

Annons