Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konkurserna fortsätter öka

Annons
Konkurserna

fortsätter öka

Antalet företagskonkurser under juni år 2002 ökade till 599 under juni. Det betyder en ökning med 13 procent jämfört med juni år 2001. För Västernorrland del handlar det om en ökning på 14 procent eller en ökning från 12 till 14 konkurser i juni. Hittills i år har 61 företag gått i konkurs i år jämfört med 57 företag januari till och med juni förra året.

Under perioden januari-juni år 2002 har antalet företagskonkurser ökat med 9 procent jämfört med samma period år 2001 för hela riket.

- Av de förfrågningar som kommer till Ackordscentralen märker vi att många små och medelstora företag, trots tuffa år med kraftiga kostnadsreduceringar, fortfarande för en kamp för sin överlevnad. Kanske har, som många ekonomiska rapporter förutspår, återhämtningen påbörjats men det är vår uppfattning att vi även under nästa halvår får se ett stort antal konkurser, säger Peter Björnram koncernchef på Ackordscentralen.

Detaljhandeln, restaurangbranschen och byggbranschen är de mest konkursutsatta för närvarande.

- Orsakerna är bland annat hård konkurrens och små marginaler och om den inhemska konjunkturen viker riskerar vi ytterligare konkurser i dessa branscher. IT-branschen har det fortsatt svårt. Konsultföretagen slåss om ett fåtal uppdrag och man har svårt att hålla uppe ersättningsnivån, säger Roland Sigbladh, ansvarig för UC:s företagsinformation.

Ackordscentralen och UC räknar med en ökning av antalet företagskonkurser under helåret med 11 procent jämfört med 2001. Det betyder 7000 företagskonkurser i år.

lennart lundberg

0611 - 55 48 53

lennart.lundberg@tidningen.to

Mer läsning

Annons