Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Knarkhärva på väg att nystas upp

Annons
Knarkhärva på

väg att nystas upp

Polisen, i samarbete med socialförvaltningen, håller på att nysta upp en narkotikahärva i Härnösand som sträcker sig ner på barnnivå.

I tre dagar har flera skolelever suttit i samtal med polisen och företrädare för socialförvaltningen. Föräldrarna har informerats och för många är det ofattbart att få veta att sonen/dottern har använt narkotika.

- Det pågår en narkotikautredning, och det handlar om barn som är fjorton och femton år gamla. Så här långt har alla misstänkta erkänt att de rökt hasch. Det är viktigt att poängtera att de inte har begått brott - de är för unga för att åtalas för något brottsligt, säger Tore Forssén hos Härnösandspolisen.

För de som avslöjats de senaste dagarna kommer det här ändå inte att gå spårlöst förbi.

- De här fallen kommer att bli föremål för stödåtgärder från socialförvaltningens sida, säger Forssén.

Polis och socialförvaltning har vetat var man skall sätta in sina stötar. Det här är ingen utredning som startat på måfå i hopp om att hitta något. Det kontinuerliga arbetet med att kartlägga och förebygga bruk av narkotika ligger till grund för utredningen.

Det handlar alltså om unga människor som går på högstadiet, och de studerar på kommunens alla skolor.

- Man jag vill understryka att de inte använt narkotika på skolorna, säger Tore Forssén.

Han vill inte säga hur många som avslöjats, eller hur stor den här härvan är.

- Därför att vi är mitt uppe i utredningen. Samtidigt finns det ett mörkertal. Kan vi fånga in en haschrökare av tre så är det godkänt. Det finns alltid de som klarar sig. Man kan säga att de haschrökare som inte avslöjas nu har dragit en nitlott. Vi kanske stöter på dem om ett halvår, och då blir det genast svårare.

I måndags hade Tidningen en artikel om två Härnösandsungdomar som berättade om knarkets helvete, och att det knarkas ända ner i 13-års åldern. Det finns folk som är skeptiska till uppgifterna.

- Det finns alltid folk som tror att det är bättre att sticka huvudet i sanden. Artikeln i måndags speglar verkligheten i hela länet. Skillnaden är att det åker fast fler nybörjare i Härnösand. Det i sin tur borde innebära en större trygghet för barnfamiljerna, säger Tore Forssén.

Socialsekreterare Björn Skånberg satt sida vid sida med Tore Forssén i går när ungdomarna berättade om sitt haschrökande.

- När man hör deras berättelser blir man både ledsen och förbannad. Vi har ständigt knarkutredningar på gång, och sedan i somras har det handlat om tjejer i närmare åttio procent av fallen.

- En del av problemen beror på att många människor inte tror att det verkligen ser ut så här. Och tror man inte, tittar man heller inte efter hur det förhåller sig, säger Björn Skånberg.

Egon Sundlöf

0611-55 48 24 egon.sundlof@tidningen.to

Mer läsning

Annons