Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Julmaten billigare de senaste 30 åren

/
  • Marie Söderqvist, Livsmedelsföretagens VD, vid årets julbord 2012 som presenterades häromdagen. En av många nyheter är julskinkan av rapsgris.

Julhandeln slår nya rekord år efter år. Det förväntas den göra även i år. Livsmedelsbutikerna är inget undantag. Priserna på några av de vanligaste varorna på julborden har gått ned mellan 49 och 66 procent sedan 1982 jämfört med KPI, konsumentprisindex.
– Det visar att en allt mindre del av den disponibla inkomsten läggs på maten, säger Marie Söderqvist, Livsmedelsföretagens VD.

Annons

Det är Livsmedelsföretagen som gjort kartläggningen som visar att om julskinkan, prinskorven och julmusten följt konsumentprisindex sedan 1982 skulle varorna kosta betydligt mer idag.

– Det är ett lågpristryck på livsmedelsbutikerna idag, de lockar kunder med låga priser, säger Marie Söderqvist.

I sin undersökning har Livsmedelsföretagen tittat på kampanjpriserna som de stora livsmedelskedjorna Coop, Ica och Axfood hade den 16 december 1982 och 2010.

– En orsak är vårt inträde i EU 1995 och enligt annan orsak är att det uppstått lite av en monopolisering bland livsmedelskedjorna, säger Marie Söderqvist.

Det som är positivt för konsumenterna betyder att många av de företag hon företräder har svårt att få lönsamhet i verksamheten. Var fjärde anställd jobbar i ett livsmedelsföretag som går med förlust. Följden enligt Marie Söderqvist kan bli tråkigare julmat och färre innovationer.

Och just innovationer syns tydligt på årets julbord 2012 som Livsmedelsföretagen presenterade häromdagen.

– Trenden just nu är att ovanliga smaker blandas. Det märks väldigt tydligt och det är en stor efterfrågan på sådana varor, säger Marie Söderqvist.

Att ta fram nya produkter kan ta tid vilket gäller för julskinkan på årets julbord.

– Det har tagit några år att få fram rapsgrisen som skinkan kommer från, säger hon.

Tittar man på veckans reklamblad från de större butikerna i Härnösand finner man att den skinkan finns att köpa även här. Den är inte billigast.

– Det ska den ju inte vara heller. Den ska ge en känsla av exklusivitet, säger Marie Söderqvist.

Av reklambladen att döma håller utvecklingen från 1982 års penningvärde i sig. Julmaten följer inte konsumentprisindex.

På Livsmedelsföretagens julbord 2012 finns en mängd varor som fått priser både i Sverige och internationellt. Ett exempel är en senap gjord på blåbär, blå till färgen, men som smakar senap. Den har till exempel vunnit VM-guld. Ny smak finns hos en alkoholfri glögg med smak av hallon och lakrits och en alkoholfri julmust som lagrats i bourbonfat och som endast säljs hos Systembolaget.

Det är några exempel på nya varor som lanseras under december månad som följer trenden med ovanliga smaker och ska ge ett exklusivare intryck.

Mer läsning

Annons