Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I Högsjö tänker man på säkerheten i kyrkan

Annons
I Högsjö tänker man

på säkerheten i kyrkan

I Högsjö församling sätter man nu säkerhetstänkandet i fokus. Där pågår ett pilotprojekt inom Härnösands stift med syftet att minimera riskerna för brand, skadegörelse och stölder i de byggnader som församlingen äger.

När kyrkan i Högsjö byggdes den franska revolutionens år 1789 var det nog ingen som tänkte på att skydda den för inbrott och skadegörelse.

Nu ska det installeras larm, elledningarna från 30-talet ska ersättas och alla säkerhetsdetaljer ses över.

Ett par småinbrott per år med åtföljande skadegörelse har blivit en del av den kyrkliga vardagen i Högsjö.

- Deiseltanken har tömts med jämna mellanrum, säger vaktmästaren Anders Bystedt. Tjuvarna har alltid hittat nya sätt att komma åt bensinen.

I fjol fick församlingshemmet påhälsning och bandspelare och video försvann.

I kyrkan finns brytmärken i till lådan där besökare lägger pengar när de ska tända ljus och i gamla medeltidskyrkan har någon försökt försökt fiska upp mynt ur kollektlådan.

- Det var i fjol vi fick erbjudande från stiftet att göra en säkerhetsanalys på alla nivåer inom församlingen, säger Rolf Skoglund, vice ordförande i kyrkorådet.

På bekostnad av stiftet gjorde SOS-alarm en genomgång av församlingens alla byggnader. Efter en tid damp det ner en diger bunt papper där säkerheten inom församlingen analyserades.

- En genomgång av nuläget visade att vi inte var alldeles borta, säger Rolf Skoglund. Vi hade till exempel installerat larm i församlingsgården innan vi fick erbjudandet.

Rolf Skoglund och Anders Bystedt sitter nu i en säkerhetsgrupp som går igenom vad som behöver åtgärdas och med jämna mellanrum går igenom en checklista.

- Oftast behövs det bara enkla medel, säger Rolf Skoglund. Till exempel att elcentralen inte får användas som förråd och att bränsle inte får förvaras inomhus.

- Det mest positiva är det det blivit ett säkerhetstänkande bland alla, säger Anders Bystedt. Vi ser nu vad vi inte såg förut.

Men säkerhet kostar också pengar och församlingens budget har sina begränsningar.

- Larm är dyrt, men vi fick veta att det går att söka bidrag för att skydda gamla byggnader, säger Rolf Skoglund. Det som behövs är ett antikvariskt ombud som godkänner åtgärderna.

Helt säkert blir det dock aldrig.

- Vi kan ju bara inte låsa igen överallt, säger Rolf Skoglund. På sommaren är kyrkan öppen och så måste det bli i fortsättningen. Någonstans måste vi sätta gränsen.

Högsjö blir nu ett exempel för andra församlingar. Studiebesök från hela stiftet är att vänta.

- Och det blir nog också så att vi får åka till andra församlingar och berätta vad vi lärt oss, säger Rolf Skoglund.

Leif Åhman

0611-55 48 25

Fakta

Sedan mitten av 90-talet har 15 kyrkor i Västernorrland utsatts för inbrott och skadegörelse. Senast var det i Lidens gamla kyrka där värdefulla träskulpturer från 1400-talet stals.

Exempel från Ångermanland:

ï Våren 1999 stals en madonna med barn och en oljemålning från Sidensjö kyrka.

ï I augusti 1999 stals relikskrin och ljusstakar från ullångers kyrka.

ï Inbrott i kyrkan vid länsmuseet i Härnösand där tre träskulpturer stals.

ï Ullångers kyrka fick på nytt påhälsning i september i år då en träskulptur försvann.

Polisen misstänker att det rör sig om beställningsbrott från utlandet.

Mer läsning

Annons