Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hövdingen jobbar för dubbelspår

"Vi måste få en fungerande tågtrafik."
Landshövding Bo Källstrand fortsätter att arbeta för att det ska bli dubbelspår på banan mellan Härnösand och Gävle.
Att frågan inte kom upp i den proposition som lades i höst spelar ingen roll.

Annons

– Direkt efter helgerna kommer vi ha kontakt med Trafikverket för att se till att planeringen av dubbelspåret prioriteras.

Vi träffar landshövding Bo Källstrand i hans tjänsterum på Nybrogatan i Härnösand. Framför sig har en liten lapp med små sirliga anteckningar. Han har förberett sig inför intervjun.

Han är 64 år och har ett år kvar på sitt förordnande. Men pension vill han inte prata om. I stället berättar han om alla uppgifter som ligger och väntar på honom, inte minst under 2013. Framför allt är det infrastruktur som står i fokus.

– Det är en besvikelse att infrastruktur inte fanns med tillräckligt tydligt i propositionen. Nu arbetar vi på det tillsammans med Trafikverket och det kommer att hända saker. Men det här kommer inte dröja 20 år. Vi vet att planerna revideras vart tredje eller vart fjärde år. Och när det är dags ska det finnas en fungerande plan.

Nu summerar landshövdingen det år som gått. Ett jobbigt, hektiskt och lyckat år som även innehållit flera besvikelser.

En positiv sak är att Västernorrland, till skillnad från många andra delar av landet, ökat sin turistnäring.

– Vi har satsat oerhört mycket pengar. Om jag minns rätt handlar det om 30 miljoner på ett par år. Det är en stor del av våra utvecklingsmedel.

Året avslutas med en utredning som förslår att residenset ska stängas och att landshövdingen för Jämtland och Västernorrland placeras i Östersund.

– Vi får se vad som händer med den här utredningen. Det kommer att bli en lång process. Sen får vi se vad regeringen väljer att gå ut med för remissunderlag.

Han menar att det är fel att placera landshövdingen i Östersund.

Efter flera år som landshövding är han helt trygg i sin roll. Intervjun är viktig. Den är åtminstone inskriven i den offentliga dagbok över hans görande som finns på internet.

– Speciellt om det handlar om att tillgodose inlandet. Vare sig Uppsala eller Falun är några kuststäder. Det är först så långt ut som i Umeå som sätet placeras i en norrländsk kuststad. Det finns så mycket som talar för Härnösand.

Men det han är mest rädd för är inte sammanslagningen organisatoriskt med Jämtland utan att utredningen tar ifrån länsstyrelsen ansvaret att samordna.

– Utredningen förslår att man ska plocka av oss uppgiften att samordna det regionala arbetet när det gäller statliga myndigheters agerande. Där tror jag att det är väldigt viktigt att det finns någon som bevakar det regionala perspektivet.

Han anser att olika statliga myndigheter har en tendens att bara se till vad som är bäst ur deras synvinkel.

– Men det är inte lika många som ser vad som händer för en ort eller för ett län. Det blir ingen helhetsbild över vad man ska göra var. Om alla agerar utifrån sina egna ståndpunkter blir helheten kanske inte lika bra.

– Det som är positivt är att man ger länsstyrelsen ett tydligare uppdrag. I dag har vi 90 olika uppdrag som vi arbetar med. Vi får över hälften av våra pengar från andra myndigheter för att vi ska göra uppdrag åt dem. Det gör det svårt att planera. Ofta får vi inte veta förrän i maj-juni hur mycket pengar vi får. Nu vill man renodla vårt uppdrag och ge oss pengar för det vi ska göra.

I år firar han helgerna i stugan i Österlen i Skåne.

– Förra året firade vi i residenset med många gäster men i år tar vi det lugnare.

Mer läsning

Annons