Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hövdingar i protest mot dioxingränsen

Annons
Hövdingar i protest mot dioxingränsen

Regeringen måste ingripa kraftfullt mot EU-förslaget om sänkta gränsvärden för dioxin i fisk.

Det kräver landshövdingarna i kustlänen från Västernorrland i norr till Östergötland i söder.

Landshövdingarna agerar av oro för det kustnära fisket i Bottenhavet och Östersjön.

Det hotas sedan tidigare av storskaligt trålfiske med liten maskstorlek och av ökad konkurrens och skador från säl och skarv.

På toppen av detta har så tillkommit det förmodligen allvarligaste hotet i form av EU-kommissionens förslag att införa låga gränsvärden för dioxinhalterna i fisken.

Sett med Västernorrlands ögon kan det slå hårt framför allt mot surströmmingsproduktion och laxfiske.

"Om förslaget genomförs på de nivåer som framlagts, kommer det att innebära den definitiva dödsstöten inte bara för huvuddelen av det småskaliga kustfisket, utan också för stora delar av den befolkning som fortfarande lever och har sin utkomst i skärgården."

"Ett stopp för fiske efter de ekonomiskt viktigaste fiskarterna såsom strömming och lax i Bottenhavet skulle dessutom medföra förlust av mycket stora kulturhistoriska värden på grund av nedläggning av surströmmingssalterierna och en avfolkning av fiskelägena utefter Norrlandskusten", heter det i ett brev från de sex landshövdingarna till jordbruksdepartementet.

Konkret efterlyser man regeringsåtgärder för att stoppa foderfisket med stora fartyg i Östersjön och ett beslut snarast om att flytta trålgränsen längre ut i Östersjön för större trålare över 20 meters längd.

Enligt statistik från Fiskeriverket har vissa år mer än 80 procent av all fisk som fångas i Östersjön malts ner till fiskmjöl som främst går till djurfoder. Bara 20 procent har sålts som matfisk.

I dioxinfrågan ställs kravet att Sverige inom EU-kommissionen arbetar kraftfullt för en realistisk syn på effekterna av att införa gränsvärden för dioxiner i fisk.

Noteras kan i det här fallet att Gerhard Larsson i Västernorrland för ovanlighetens skull gör gemensam sak med Stockholms läns landshövding Ulf Adelsohn.

Initiativet kommer från Bo Holmberg i Södermanlands län, en gång i tiden statsråd och innan dess landstingsråd i Västernorrland. Övriga landshövdingar som har undertecknat brevet till regeringen är Lars Eric Ericsson, Gävleborgs län, Ann-Cathrine Haglund, Uppsala län, och Björn Eriksson, Östergötlands län.

klas leffler

0611-554830

klas.leffler@tidningen.to

Mer läsning

Annons