Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höga gifthalter i chipsoch pommes frites

Annons
Höga gifthalter i chips

och pommes frites

Forskare vid Stockholms universitet har har hittat mycket höga gifthalter av det cancerframkallande ämnet akrylamid i bland annat potatischips.

Dessa mängder gift är betydligt högre än WHO:s gränsvärde.

En forskargrupp vid Stockholms universitet och Livsmedelsverket har hittat stora skillnader på nivån av akrylamid i olika livsmedel.

Så här ser värdena ut preliminär lista:

Potatischips: 980 mikrogram/kg.

Kakor, kex och rån: 280 mikrogram/kg.

Pommes frites: 410 mikrogram/kg.

Hårt bröd: 160 mikrogram/kg.

Man har inte hittat några värden i kokta och råa livsmedel.

Livsmedelsverket har hittills bara kontrollerat ett begränsat antal produkter. Det finns stora skillnader mellan produkter av samma slag.

Enligt beräkningar från forskargruppen får människor dagligen i sig tiotals mikrogram akrylamid. Det innebär att intaget är många gånger högre än WHO:s gränsvärde.

Livsmedelsverket kommer i nuläget inte att ändra sina kostråd. Det finns redan idag råd om att äta mindre av pommes frites och chips, eftersom det är feta produkter. Dessutom anser verket att hårdstekning bör undvikas. En skonsam tillagning är bättre även ur näringssynpunkt.

Mer läsning

Annons