Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hernöverkens skorstenfaller platt till marken...

Annons
Hernöverkens skorsten

faller platt till marken...

På torsdagskvällen föll den till marken med ett brak. Den 25 meter höga skorstenen på Kalmar Hernöverken.

Kalle Bergström från Bergvik i Hälsingland, som till professionen kallar sig för Kalle Sprängare, placerade då ut 3,2 kilo sprängdeg i de 30 hål som borrats upp runt den i omkrets två meter stora skorstenen.

- Det gick bra med sprängningen. Bara man använder sunt förnuft, mäter och räknar lite så blir salvan lagom. Jag fick skorstenen att falla dit jag ville. Det kan man styra på en meter när, säger Kalle "Sprängare" Pettersson.

Bengt Pettersson heter en man som jobbat på Hernöfverken sedan 1961. Han har lite mer data om den här skorstenen som blivit något av ett landmärke för sjöfarare.

- Skorstenen är minst 50 år, men nu måste den rivas eftersom den utgjorde en säkerhetsrisk. Den har inte använts på sex-sju år, och då vittrar den sönder. Vatten tränger in i teglet som sprängs.

- Det passerar ett antal människor här varje dag till och från Sälsten. Skorstenen stod bredvid promenaden och det kunde tänkas att den var en säkerhetsrisk.

- En gång i tiden eldades det med olja i två pannor. När fjärrvärmen drogs in behövdes inte skorstenen längre, och nu är det alltså borta, berättar Bengt Pettersson.Egon Sundlöf

Mer läsning

Annons