Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemsö fästningöppen i sommar

Annons
Hemsö fästning

öppen i sommar

Hemsö Skärgårdsförening ansöker om ett kommunalt bidrag på 80.000 kronor för att hålla batteriet på Havstoudd öppet för allmänheten under juli månad.

Framställningen kommer att prövas idag, tisdag av kommunstyrelsens arbetsutskott.

Det var meningen att det tunga batteriet vid Storråberget skulle kunna öppnas denna sommar. Så blir dock inte fallet. Det beror bland annat på att vägar och parkeringsplatser inte kunnat iordningställas.

Anläggningarna Havstoudd och Storråberget blev förklarade statligt byggnadsminne hösten 1998.

Nu har länsmuseiechefen Bengt Edgren lovat att länsmuseet ska ställa upp som lokal huvudman för den kommande publika verksamheten. Muséet har dock ingen möjlighet att arrangera besöksverksamheten redan sommaren 2002.

Det lätta batteriet på Havstoudd var öppet för allmänheten 1998, 1999 och 2000. Antalet besökare under dessa tre år har sammanlagt varit nästan 30.000 personer . I fjol höll man dock stängt på grund av vägreparation.

- Under den perioden fick vi täckning för underskottet genom så kallade 5 B, stöd, säger Skärgårdsföreningens ordförande, Lars- Erik Viklund. Nu har den möjligheten till underskottstäckning försvunnit. Vi anser dock att det skulle påverka projektets framtid negativt om fästningen ligger i idé ytterligare en sommar. Ett annat skäl att hålla fästningen öppen i sommar är att kustartilleriet firar 100- årsjubileum i år med diverse arrangemang. I samband med detta kan det antas att en stor del av de som som tidigare gjort militärtjänstgöring på fästningen gör ett återbesök.

Nu i sommar blir det således det lätta batteriet vid Havstoudd som håller öppet under förutsättning av kommunen beviljar det ekonomiska stödet föreningen ansökt om.

Batteriet består av en stor anläggning inne i berget med bland annat eldledningscentral, förläggningsutrymmen, matsal och verkstäder. De tre kanonerna är i kaliber 7,5 centimeter.

Enligt en av kommunen beställd förstudie har Hemsö fästning en stor utvecklingspotential. Förstudien har utförts av konsulten Gunilla Cedrenius vid företaget Freja Freelance.

I förstudien påpekas att möjligheten till kringaktiviteter utanför fästningsområdena, till exempel tält- och husvagnsplats, stuguthyrning, servering, båtturer, fiske vandringsleder med mera kan ge värdefulla arbetstillfällen på Hemsön.

uno gradin

0611/ 554822

uno.gradin@tidningen.to

Mer läsning

Annons