Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Hemlig resa" till Norrbyskär

/

Vi startade vår resa med Byberg Nordins buss från resecenter klockan. 07.15. Ett fyrtiotal glada pensionärer från Härnösand och Häggdånger inräknades av vår reseledare Gerd.

Annons

Vi plockade så upp ytterligare några pensionärer från Älandsbro med på resan var även två stycken från PRO Kovland vilket var mycket trevligt. Under resan så delade Gerd ut en “godispåse” till samtliga resenärer samt även ett spelkort som tjänstgjorde som en lottsedel. Hon skulle så ha dragning på dessa under hemresan där man kunde vinna fina priser. Vi gjorde så ett “fikastopp” vid Mosjöns fina rastplats där vi bjöds på fika från bussen. Det var kaffe och god smörgås. Vår duktige chaufför Calle stod för denna förplägnad med hjälp av Gerd.

Vi fortsatte så till färjeläget till Norrbyskär som var vårt slutmål. Färjan avgick 10.30 och vi möttes så på ön av ett minitåg som framfördes av vår duktige guide Nicola. Hon körde oss runt på ön och berättade om den verksamhet som rådde här under ett sjuttiotal år. Industrin startades här av Kämpe, som tillsammans med Mo och Domsjö drev verksamheten här. 1500 personer bodde då på ön och 350 barn gick i skola här. Nu finns ingen fast boende och de flesta byggnader är nu privatägda. Museet drivs av en stiftelse.

Efter rundturen på ön så kom vi så till museet där Nicola visade på stor modell om verksamheten på ön. Så hade det blivit tid för mat och vi bjöds på en utmärkt skärgårdsbuffe på museets matsal, mycket gott och den avslutades med kaffe och hallonpaj, mums.

Efter en stunds egen rundvandring på ön så var det så dags för återresa. Många hade stannat kvar vid museet och passat på att sola sig i det vackra solskenet för att senare få åka med minitåget till färjan. K.G. hade stannat kvar för att räkna in alla för hemresan. Så bar det så iväg hemåt och eftervett stopp vid Nordmaling där det blev åter en fika från bussen så fortsatte vi söderut. Gerd hade dragning på sina lotter och många vann skraplotter för ytterligare vinster.

Gerd läste några berättelser på Ångermanländska och Kent och K.G. berättade några roliga historier till allas glädje. Resan var av alla mycket givande kulturellt samt hade vi fint väder så det var allmänt gillande till denna resa. Ett stort tack till Gerd för allt hon ordnat med, samt tack till Byberg/Nordin och chaufför Calle som framförde bussen på ett säkert och fint sätt . PRO Härnösand K.G. Freed

Karl-Gustav Freed

■■ Vill du skicka in en läsarartikel – använd det här formuläret .

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Mer läsning

Annons