Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemab på väg att utvidga

Annons
Hemab på väg att utvidga

Nu ser det ut som planerna på att utvidga Hemab i Baldershage blir verklighet. Utställningshandlingar är framtagna som föreslår att företaget får utvidga. Dock inte så långt att man förstör för sport med mera. Och det är anskrämligt och i vissa fall miljöfarligt gods som stolpar med kreosot som ska förvaras i det utvidgade området.

Utvidgningsarbetet har företaget redan börjat med.

Enligt planhandlingarna får Hemab bara utvidga med uthus, garage och förråd- då de inte är avsedda för industriproduktion.

Hemab har många konkreta planer för marken. Man vill kunna ställa upp 30 till 50 stålcontainrar för avfall. Dessutom har man tänkt att förvara 150 ton vägsalt i plastsäckar.

På marken har man även planer på att kompostera växtavfall och mellanlagra bark, matjord, sand och grus samt ris och trädstammar från diverse avverkningar.

Dessutom vill man förvara rör, rördelar och tillbehör till eldningsnätet och ett antal transformatorer som inte är iordningställda på pallar på marken

Man vill också förvara upp till 100 begagnade ledningsstolpar med tryck och kreosotimpregnering.

Kulvertrör med polyuretanskum ska också lagras på tomten.

Hemab anser dock inte detta medför några miljöstörningar för omgivande boende annat än området får ett lager och förrådsutseende vilket kan vara störande på grund av sitt utseende. Hemab har därför att plantera insynsskyddande växtlighet och tills dessa växter vuxit upp är man beredd att montera ett plank.

Grannfamiljer till Hemab på Jaktstigen har på olika sätt varit kritiska till utvidgningen. De anser att området inte borde inte användas som lagringsstation för farligt avfall. Man hävdar att en sådan station skall, enligt bygglagen, ligga på ett ställe som är lämpat för ändamålet med hänsyn till de boende och övrigas hälsa. Att placera en återvinningsanläggning som dessutom handhar farligt avfall cirka 80 meter från ett bostadshus kan starkt ifrågasättas, anser familjerna.

De påpekar att i Boverkets allmänna råd är avståndet till bostäder från platser där man hanterar farligt avfall 200 meter.

Sigge Tjärnlund vd för Hemab har tillbakavisat kritiken.

- Här har pågått industriell verksamhet långt innan dessa villor byggdes på sjuttiotalet För här har funnits industriell verksamhet sedan 30-talet. Bland annat mejeri och gummiverkstad. Dessutom har kommunen haft sin trädgårdsverksamhet i närheten.

Enligt Sigge Tjärnlund har verksamhetens industriella krympt ned till ett minimun, har han sagt i en intervju för tidningen.

lennart lundberg

0611 - 55 48 50

Mer läsning

Annons