Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Härnösands sjukhus bröt mot miljöregler

Annons
Härnösands sjukhus bröt mot miljöregler

Härnösands sjukhus har brutit mot Arbetsmiljöverkets regler. Det kan kosta 30 000 kronor. När arbetsmiljöinspektionen gjorde ett besök fanns det nämligen en patientsäng i medicinklinikens korridorer.

Det är förbjudet att placera patientsängar i korridorerna. Arbetsmiljöverket hotar med vite ifall sjukhusen i Sundsvall, Härnösand, Sollefteå och Örnsköldsvik bryter mot reglerna.

Förra veckan fick arbetsmiljöinspektionen ett tips om överbeläggning på medicinkliniken, Härnösands sjukhus. Inspektörerna hittade mycket riktigt en patientsäng i korridoren och därför riskerar sjukhuset nu ett vite på 30 000 kronor.

Enligt reglerna ska patientsängar placeras så att det på båda långsidorna finns ett utrymme på minst 80 centimeter mellan sängen och väggen. I en korridor följs inte de bestämmelserna.

Förbudet har kommit till för att förbättra arbetsmiljön för sjukhusens personal. Syftet är att förebygga ohälsa och olycksfall i arbetet samt att även i övrigt uppnå en bra arbetsmiljö.

Arbetsmiljöinspektionen i Härnösand får regelbundet information från avdelningar om ansträngande arbetsmiljöförhållanden. Deras bedömning är att överbelastning, hög vårdtyngd, övertid, platsbrist, personalbrist och ökning av sjukfrånvaro är ett stort problem som har ökat de senaste åren.

Överbeläggningen resulterar i att vårdsängar har placerats efter väggar eller i trånga utrymmen och det kan medföra stress- och belastningssjukdomar hos personalen. Därför anser Arbetsmiljöverket att utrymme måste finnas runt sängen och bryter sjukhusen mot förbudet kan Länsrätten besluta att vite ska betalas.

Sofia Lundin

0611-55 48 26

Mer läsning

Annons