Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Härnösand kan få vindkraftstillverkning

/
  • Efterfrågan på vindkraftverk ökar snabbt och i dag hinner tillverkarna inte med. Men nu finns planer på en tillverkning i närområdet.

Ångermanland kan komma att få en egen tillverkning av vindkraftverk. Detta genom ett samarbete som nu inleds mellan projektören Nordanvind vindkraft AB i Härnösand och den stora tyska vindkraftstillverkaren Fuhrländer AG.

Annons

– I dag finns en så stor efterfrågan på vindkraftverk att det blivit en brist. Men nu får Sverige en ny vindkraftsleverantör, säger Monika Flodin på Nordanvind.

Inom de närmaste åren ska antalet vindkraftverk i Sverige mer än tiofaldigas och väntetiden för att få ett beställt vindkraftverk kan vara ett par år.

Företagets egen förhoppning är att tillverkningen av de vindkraftverk som behövs för Nordanvinds egna projekt i Norrland ska kunna ske i Sverige och gärna i Härnösandsområdet. I praktiken betyder det då att Fuhrländer etablerar en filial i Härnösand.

– Det är ju väldigt långa transporter från de stora vindkraftsländerna Tyskland och Danmark, så mycket vore vunnet om tillverkningen kunde ske här uppe. Då handlar det inte om att bygga delar till vindkraftverken som sedan sätts samman på plats.

Utansjö bruk har nämnts som en tänkbar lokalisering för en sådan etablering.

Mer läsning

Annons