Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Härnösand - ett aktatnamn hos landets kockar

Annons
Härnösand - ett aktat

namn hos landets kockar

När det vankas god mat vänds som regel restaurang-Sveriges blickar mot Härnösand.

At ha utbildat sig till kock i Härnösand smäller nämligen högt, vilket kan intygas av kocken Michael Björklund, som i går gjorde Kock & Restaurangskolan den äran.

- Utbildningen i Härnösand har bra rykte, och vi hör ofta att det handlar om kvalitet.

Michael Björklund är 26 år och kommer från Göteborg. Han tillhör föreningen "Årets Kock". En prestigefylld utmärkelse som bland annat förde honom till en matresa i Frankrike.

Han ser dessutom ut som en kock.

- Jag väger runt 110 pannor, säger Michael samtidigt som han slickar såsen från ett finger och klappar sig om magen med den andra handen.

- Jag är egentligen aldrig hungrig.

Han rör sig mellan elever och slevar, går från bänk till spis, och det är varmt i köket, mycket varmt. Nu ska tre rätter ställas i ordning till dagens lunchservering, och alla maskiner är i gång.

- Jag visar lite hur jag jobbar, delar med mig av erfarenheter.

ï Ditt första intryck när du kom hit?

- Att alla elever jobbar intensivt. Det är ingen som sätter sig, alla vill ta för sig, och det är ett gott tecken.

Plötsligt dyker Susann Öström upp, med en stor, rostfri balja med mycket smet i. Hon visar resultatet för Michael som vispar lite, smakar lite mer, och säger okej!

- Det är en sabayonnesås till en chokladterrine, ler hon.

Inte helt lätt att hänga med för den oinvigde. Elever och lärare svänger sig med fackuttryck och tempot är högt. För detta ska vara klart när lunchgästerna kommer:

* Förrätten består av jordärtskocksoppa med lammspett och gurkyoghurt.

* Varmrätten bjuder ugnsbakad hälleflundra med räksace och sandefjordsås samt en potatis och gräslökspré.

* Desserten är en mjölkchokladterrin med karamelliserade päron och hallonsorbet.

Kockproffset Michael Björklund, har dock en favoritmåltid som är någonting helt annat:

- Ärtsoppa med hackad rålök och söt senap. Löken skall ligga bredvid och strös på eftersom. Till detta dricker jag givetvis kall punsch och ett glas kall mjölk - dock inte samtidigt.

Läraren Lars Bergman njuter när han får höra om det goda rykte som utbildningen på Härnösands gymnasium har:

- Vi vet att vi är duktiga, men kan inte slå oss till ro med det. Vi strävar efter att bli ännu bättre.

Och chefen själv, "halvrektorn" Kenneth Näslund, tillägger:

- Det här är en bransch i ständig förändring, och vi måste hela tiden förnya oss. Det är en anledning till att vi varje år tävlar med framgång.

Egon Sundlöf

0611-55 48 24

egon.sundlof@tidningen

BILDTEXTER...

ETTABILDEN...

Godkänd konsistens. Michael Björklund kollar grytan, och tvillingarna Ulrika och Annica Billberg väntar spänt på att få godkänt - och det fick de.

Foto: Gunnar Stattin

INSIDAN...

1) Dopp i gryta! Michael Björklund har smugit sig fram för att göra ett överraskningstest på den sabayonnesås som Susann Öström framställt till desserten. - Bra jobbat, blir betyget.

Foto: Gunnar Stattin

2) - Vispa lite hårdare. Ett tips från kocken Björklund till Samuel Birgersson som ska representera Härnösand vid den stora mattävlingen i Stockholm i maj.

Mer läsning

Annons